Cunoaste lumea

Noutăți

Vechiul oraș scufundat din Baiae, Italia

  •  
  •  
  •  

Baiae, Italia era un oraș antic al Romei, care se afla pe malul Golfului Napoli. Acum este considerat parte a Bacoli în regiunea Campania.

Din anul 100 î.Hr. până în 500 d.Hr., cei extrem de bogați și clasele de elită au fost cei care au construit vile de lux în această zonă, iar Baiae a fost una dintre acele stațiuni care au rezistat timp de secole.

La un moment dat, această stațiune era un loc de auto-îngăduință și se spunea că era plină de corupție.

Orașul însuși a fost numit după cârmaciul navei lui Odiseu din Odiseea lui Homer, despre care se spune că ar fi fost îngropat în apropiere. Chiar dacă zona era o zonă vulcanică activă, orașul era încă construit pe Peninsula Cumaeană în Câmpurile Flegrei.

Partea inferioară a orașului a devenit ulterior scufundată în mare datorită activității vulcanice locale, bradizeismice, care a ridicat sau a coborât terenul, iar arheologia subacvatică recentă a dezvăluit multe dintre clădirile fine protejate acum în parcul arheologic scufundat. Multe clădiri impresionante din orașul superior pot fi văzute în Parco Archeologico delle Terme di Baiae.

Situl dezvăluise ocazional sculpturi romane. Afrodita din Baiae, o variantă a lui Venus de Medici, ar fi fost săpată acolo cu puțin timp înainte de 1803, când anticarul englez Thomas Hope a început să-l expună în galeria sa de pe Duchess Street din Londra.

Importantele rămășițe arheologice au fost excavate intens din 1941, dezvăluind straturi de clădiri, vile și complexe termale aparținând perioadelor de la sfârșitul epocii republicane, Hadrianic și imperiul târziu.

Coborârea solului sub nivelul mării, datorită bradizeismului, pare să se fi produs în două faze: între secolele al III-lea și al V-lea, încă în epoca imperială târzie, urmată de o scufundare mai substanțială un secol mai târziu.

Partea inferioară a Baiae a fost în mare parte scufundată de mare până în secolul al VIII-lea.

În pivnița Băilor Sosandrei de la Baiae a fost descoperit un depozit de piese turnate de sculpturi elenistice; acestea sunt acum expuse la muzeul arheologic al orașului.

Colecția include părți ale mai multor sculpturi celebre, inclusiv Harmodius și Aristogeiton din Atena și Athena din Velletri. Aceasta sugerează că zona a avut un atelier de producție în masă de marmură sau copii de bronz ale artei grecești pentru piața italiană.

Printre cele mai semnificative și remarcabile rămășițe se numără câteva structuri de tip cupolă, cum ar fi marele așa-numit Templu al lui Mercur, Templul lui Venus și Templul Dianei, care au fost creditate în mod tradițional unor rezidenți mai renumiți din vilele orașului.

Complet scufundat de ape este nimfeul împăratului Claudius ale cărui sculpturi au fost transferate la muzeul arheologic al orașului, Museo Archeologico dei Campi Flegrei  (Muzeul arheologic al câmpurilor flegrei) care conține și alte obiecte excavate pe sit.

Băile publice și private din Baiae au fost umplute cu apă minerală caldă direcționată către bazinele lor din izvoarele termale subterane, așa cum sunt și astăzi.

Inginerii romani au putut, de asemenea, să construiască un sistem complex de camere care canalizau căldura subterană în instalații care acționau ca saune.

În plus față de funcția lor recreativă, băile erau folosite în medicina romană pentru tratarea diferitelor boli, iar medicii urmau să-și asiste pacienții la izvoare.

Baiae a fost alimentată cu apă potabilă proaspătă dintr-o ramură a apeductului Aqua Augusta, a cărui secțiune transversală poate fi văzută în apropiere.

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii