Cunoaste lumea

Noutăți

VASE URIAȘE, vechi de mii de ani, au fost recent descoperite în Sicilia. Impresionantele recipiente îndeplineau un rol neașteptat, dată fiind vechimea lor!

  •  
  •  
  •  

În situl arheologic de la Monte Kronio din Agrigento, localitate situată în Italia, în zona de coastă a Siciliei, au fost descoperite recipiente de dimensiuni impresionante, făcute, parcă, pentru a fi utilizate de către uriașii din vechime sau de către titanii din legendele Antichitații europene.

Așa cum era firesc, au apărut întrebări legate de rolul pe care îl aveau uriașele vase de pământ primitive, nesmălțuite, care, după cum a reieșit în urma datării, au o vechime de-a dreptul admirabilă. Recipientele respective provin tocmai din Epoca Cuprului (Calcolitic, perioadă situată între Neolitic și Epoca Bronzului), fiind confecționate undeva pe la începuturile mileniului IV î.e.n.

12

La examinarea depunerilor de pe pereții interiori ai recipientelor, oamenii de știință conduși de către Davide Tanasi, doctor la University of South Florida (SUA) au descoperit, cu surprindere, substanțe precum acidul tartric și sărurile de sodiu, ce apar în cursul proceselor chimice în urma cărora se formează vinurile naturale.

Descoperirea arheologică este foarte importantă, întrucât arată că tehnologia de procesare a strugurilor pentru obținerea vinurilor în Peninsula Italică era folosită într-o epocă cu mult anterioară față de cea estimată până acum. Încăpătoarele recipiente serveau la depozitarea vinurilor la începutul mileniului IV î.Hr., fiind cele mai vechi vase cu această destinație, între cele scoase la iveală până în prezent, pe tot cuprinsul Peninsulei Italice.

Până nu demult, se credea că, pe teritoriul actual al Italiei, vinurile au început să fie produse în Epoca mijlocie a Bronzului, adică în perioada 1300-1100 î.e.n. Dacă, până acum, cercetătorii au reușit să dateze uriașele și străvechile recipiente, mai dificil este, după cum reiese din studiul publicat în Microchemical Journal, să stabilească ce fel de vin a fost stocat în ele de către străvechii locuitori ai Siciliei. Să fi fost vin alb? Ori un vin roșu?

a

Sursa: popular-archaeology.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on VASE URIAȘE, vechi de mii de ani, au fost recent descoperite în Sicilia. Impresionantele recipiente îndeplineau un rol neașteptat, dată fiind vechimea lor!

  1. In Georgia , tara vinului , se cultiva vita de vie de 8000 de ani ( vezi – georgian wine wiki ). Georgia este tara in care sunt cele mai multe soiuri de struguri ! . Vinul este tinut in vase de lut ars , numite kvevri – Qvevri , cu capacitate de la 100 litri la pana peste 1000 litri( vezi – kvevri wiki – imagini )! asadar , nimic nou sub soare ! In Romania se cultiva soiul georgian saperavi , dar si soiuri obtinute din acesta cu soiuri romanesti , la Dragasani ( vezi – saperavi dragasani . In Basarabia se cultiva saperavi si rkatiteli soiuri georgiene . Vin saperavi din Basarabia s-a gasit in unele magazine mari de la noi ! Pacat ca nu se mai aduce , iar vin din Georgia = ioc !

  2. cetățeanul tulburat // 31 august 2017 at 20:25 // Răspunde

    Oare cum culegeau uriașii strugurii?! Cu penseta? Ori aveau o armată de pitici care îi culegeau și îi zdrobeau…Mă rog, important e că istoria planetei care ni se prezintă azi e o mare minciună.
    Am văzut o hartă a planetei cu insemnarea scheletelor de uriași care depășeau 10 m înălțime unde au fost decoperite…practic au fost descoprite peste o sută de mii de schelete în toate țările iar România nu lipsește de pe cea hartă…și mai preciza acolo că dacă vedem cumva în teren tumuli acolo e înmormântat un uriaș.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii