Valea pietrei Pumice din Kamchatka. Modul în care s-a format acest loc fascinant (galerie foto)
![kuthiny-baty-16[6]](https://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2017/05/kuthiny-baty-166-620x264.jpg)
În regiunea sudică a Peninsulei Kamchatka, Rusia, se află Lacul Kurile. Acesta s-a format în urmă cu aproximativ 8.000 ani în urma unei explozii vulcanice extrem de puternice care ar fi zguduit întreaga peninsulă. Explozia a generat o ploaie de cenușă pe o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri pătrați.
Oamenii de știință estimează că această erupție a fost de șapte sau opt ori mai violentă decât erupția vulcanului Krakatoa din Indonezia, în anul 1883 și, cel mai probabil, a dus la efecte climatice grave asupra planetei. Vulcanul a degajat în atmosferă cantități uriașe de materiale, iar fluxurile de lavă au atins coastele Pacificului.
La aproximativ 3 km vest de Lacul Kurile, depozitul piroclastic este de aproximativ 100 de metri grosime. Eroziunea ulterioară a sculptat o vale spectaculoasă de piatră cu „obeliscuri” înalte.
Această zonă este cunoscută sub denumirea de Kuthiny Baty, care înseamnă „bărci în picioare” în limba rusă. Lacul Kurile este o rezervație națională a faunei sălbatice și un monument național. Zona este inclusă în Patrimoniului Mondial UNESCO.
sursA: Kamchatka.org / Amusingplanet.com
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu