Cunoaste lumea

MENU
Noutăți

Va susține Donald Trump actualul plan prin care Iranul este blocat să își dezvolte arme nucleare? Ce i-a cerut un grup de oameni de știință…

  •  
  •  
  •  

Un grup de 36 de oameni de știință, dintre care unul a participat la proiectarea primei bombe cu hidrogen, a adresat un îndemn, către președintele ales al SUA, pentru a păstra neschimbată înțelegerea cu Iranul, cu privire la armele nucleare. Respectivul acord este cunoscut sub numele de JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action).

Înfăptuirea acordului a fost anunțată în anul 2015, având drept consecință ridicarea sancțiunilor îndreptate contra Iranului, de către SUA și alte cinci state, în cazul în care autoritățile iraniene vor începe să renunțe la o parte dintre obiectivele programului lor de dezvoltare a armelor nucleare. Conform Live Science, Casa Albă a anunțat că Iranul a expediat de pe teritoriul său o însemnată cantitate de uraniu îmbogățit, că a demontat 2/3 dintre instalațiile (centrifugele) de îmbogățire a uraniului, că a dezafectat un reactor și că a îngăduit desfășurarea unor activități de monitorizare internațională.

În scrisoarea lor adresată președintelui ales, Donald Trump, oamenii de știință subliniază că, în urma Joint Comprehensive Plan of Action, s-a redus în mod considerabil riscul ca Iranul să producă, într-un termen foarte scurt, cantitatea de material radioactiv necesară pentru punerea la punct a unei arme nucleare.

Criticii actului menționat spun că, în cel mai bun caz, el ar putea întârzia Iranul în realizarea planurilor sale de înarmare și că n-ar putea preveni dezvoltarea unor capabilități nucleare. În toamna anului trecut, viitorul președinte Trump declara că JCPOA a fost conceput „la cel mai înalt nivel de incompetență”. Cel care a inițiat și a semnat primul recentul apel de susținere a JCPOA, îndreptat către președintele ales al SUA, a fost Richard Garwin, fizician care a proiectat prima bombă cu hidrogen, în anul 1952.

În acest context, trebuie amintit că un scop declarat al construirii și operaționalizării Scutului american antirachetă de la Deveselu a fost apărarea părții de sud a Europei în eventualitatea lansării de către iranieni a unor rachete cu rază intermediară de acțiune.

Pe de altă parte, procesul de dezarmare nucleară ar trebui să fie unul… planetar. Primul pas? Încetarea înarmării nucleare pretutindeni în lume.

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.livescience.com

Imagini: www.livescience.com, www.koreatimesus.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii