Cunoaste lumea

Noutăți

Vă simțiți privit pe ascuns? Iată ce au descoperit oamenii de știința în legătură cu capacitatea de a simți că suntem priviți, chiar și atunci când nu vedem persoana care ne privește

  •  
  •  
  •  

Sunteți familiari cu sentimentul că sunteți privit pe ascuns de cineva? Nu știți de ce, dar aveți senzația că cineva se uită în direcția dvs și vă „măsoară”, chiar și când sunteți singur într-un anumit loc? Potrivit celor de la BBC, cercetările au demonstrat faptul că ochii primesc mai multă informație decât cea procesată de cortexul vizual, parte a creierului responsabilă de vederea conștientă și de cartografierea lumii din jur. Creierul pare a avea capacitatea de a simți ce se întâmplă în jurul nostru, chiar și în momentul în care cu ajutorul vederii nu observăm nimic.

Un studiu publicat în 2013 și citat de cei de la sciencealert.com, a analizat un bărbat orb din punct de vedere cerebral, ceea ce înseamnă că ochii îi funcționau dar informația nu putea fi procesată de cortex. Un astfel de om nu poate vedea în mod conștient ce se află/întâmplă în jurul său, dar creierul primește informația de la ochi. Afecțiunea aceasta ne oferă șansa să aflăm rolul ochilor dincolo de ceea ce știm că putem vedea. Bărbatului i-au fost plasate în fața sa mai multe fotografii cu chipuri umane. Unele îl priveau direct, altele aveau ochii îndreptați în altă direcție. Subiectul nu a văzut conștient aceste fotografii, dar specialiștii au observat o creștere a activității amigdalei (nu este vorba de amigdalele din gât), când privirea celor din fotografii era îndreptată spre subiect.

Amigdala este acea parte din creier care declanșează sentimentul de frică, anxietate, emoție puternică. Tot amigdala are și rolul de recunoașterea facială, ceea ce i-a făcut pe cercetători să concluzioneze faptul că la nivel de subconștient putem detecta persoanele care ne privesc, urmăresc, chiar dacă acestea nu s-ar afla în câmpul nostru vizual.

Un alt studiu efectuat de această dată în Australia a demonstrat faptul că avem impresia că suntem urmăriți daca nu putem determina direcția privirilor din jurul nostru, ca de exemplu a celor persoane care poarta ochelari de soare, rolul aici fiind jucat tot de amigdală.

sursa: https://www.sciencealert.com/the-science-behind-why-you-think-you-re-being-watched

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii