Cunoaste lumea

Noutăți

Utilizarea telefonului mobil poate afecta calitatea spermei

  •  
  •  
  •  

Radiațiile electromagnetice emise de telefoanele mobile afectează calitatea spermei?

În timp ce diverși factori de mediu și de stil de viață au fost propuși pentru a explica scăderea calității spermei observată în ultimii cincizeci de ani, rolul telefoanelor mobile nu a fost încă demonstrat.

O echipă de la Universitatea din Geneva (UNIGE), în colaborare cu Institutul Elvețian de Sănătate Tropicală și Publică (Swiss TPH), a publicat un studiu transversal major pe acest subiect.

Acesta arată că utilizarea frecventă a telefoanelor mobile este asociată cu o concentrație mai mică de spermatozoizi și un număr total de spermatozoizi.

Calitatea spermei este determinată de evaluarea unor parametri precum concentrația spermatozoizilor, numărul total de spermatozoizi, motilitatea spermatozoizilor și morfologia spermatozoizilor.

Conform valorilor stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), unui bărbat, cel mai probabil, va dura mai mult de un an pentru a concepe un copil dacă concentrația sa de spermă este sub 15 milioane pe mililitru.

În plus, șansele procentuale de sarcină vor scădea dacă concentrația de spermatozoizi este sub 40 de milioane pe mililitru.

Multe studii au arătat cum calitatea spermei a scăzut în ultimii cincizeci de ani. Se raportează că numărul de spermatozoizi a scăzut de la o medie de 99 de milioane de spermatozoizi pe mililitru la 47 de milioane pe mililitru.

Se crede că acest fenomen este rezultatul unei combinații de factori de mediu (perturbatori endocrini, pesticide, radiații) și obiceiuri de viață (dietă, alcool, stres, fumat).

Acest studiu, la fel ca majoritatea studiilor epidemiologice care investighează efectele utilizării telefonului mobil asupra calității spermei, s-a bazat pe date auto-raportate, ceea ce reprezintă o limitare.

Procedând astfel, s-a presupus că frecvența de utilizare raportată de individ este o estimare exactă a expunerii la radiații electromagnetice.

Pentru a aborda această limită, în 2023 a fost lansat un studiu finanțat de Oficiul Federal pentru Mediu (OFEN).

Scopul său este de a măsura în mod direct și precis expunerea la undele electromagnetice, precum și tipurile de utilizare – apeluri, navigare web, trimiterea de mesaje – și pentru a evalua impactul acestora asupra sănătății reproductive masculine și asupra potențialului de fertilitate.

Datele vor fi colectate folosind o aplicație pe care fiecare viitor participant o va descărca pe telefonul mobil. Echipa de cercetare recrutează activ participanți pentru acest studiu.

Scopul este, de asemenea, de a descrie mai bine mecanismul de acțiune din spatele acestor observații.

‘Au microundele emise de telefoanele mobile un efect direct sau indirect? Provoacă o creștere semnificativă a temperaturii la nivelul testiculelor? Afectează ele reglarea hormonală a producției de spermatozoizi? Toate acestea rămân de descoperit’‘, conchide Rita Rahban, cercetător superior și asistent didactic în Departamentul de Medicină Genetică și Dezvoltare din Facultatea de Medicină din cadrul UNIGE și la SCAHT, prim autor și co-lider al studiului .

Material realizat pentru Science Daily de Université de Genève

Foto burst shopify Matthew Henry


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii