Utilizarea antidepresivelor la persoanele cu probleme de sănătate fizică și depresie

Multe persoane cu boli precum cancerul sau diabetul zaharat sau cei care au avut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral suferă și de depresie.
Cât de eficiente sunt antidepresivele pentru acești pacienți? Și sunt ele la fel de sigure pentru acești oameni ca și pentru cei fără probleme de sănătate fizică?
Cercetătorii de la Charité – Universitätsmedizin Berlin și Universitatea Aarhus din Danemarca au făcut echipă pentru a investiga aceste întrebări.
Ei au compilat și analizat studii publicate de-a lungul mai multor decenii din întreaga lume într-o revizuire sistematică.
Descoperirile lor sunt foarte relevante pentru practica clinică. Ele au fost acum publicate în revista JAMA Psychiatry.
„Aproximativ 20 la sută dintre persoanele cu probleme de sănătate fizică suferă și de depresie și ambele ar trebui tratate”, spune prof. Christian Otte, director al Departamentului de Psihiatrie și Neuroștiințe din Charité Campus Benjamin Franklin.
„Contraindicațiile și interacțiunile cu alte medicamente pe care pacientul le ia sunt factori importanți în alegerea antidepresivului potrivit.
Din fericire, totuși, există multe antidepresive diferite cu mecanisme de acțiune diferite în prezent, așa că există cel puțin un medicament potrivit pentru a trata depresia care este o opțiune pentru persoanele cu aproape orice problemă fizică”, explică Otte.
Chiar și așa, până acum o întrebare a rămas deschisă atât pentru pacienți, cât și pentru medicii lor: sunt antidepresivele efective și sigure în aceste cazuri individuale?
„Nu am avut un răspuns concludent la asta până acum”, spune Otte. „La urma urmei, studiile care vizează aprobarea antidepresivelor sunt efectuate aproape exclusiv la subiecți sănătoși din punct de vedere fizic”.
Constatări cu relevanță clinică ridicată
„Aceste descoperiri sunt o veste bună pentru persoanele cu depresie și probleme de sănătate fizică și sunt foarte relevante pentru practica clinică”, explică Otte.
„Calitatea vieții este adesea grav afectată, în special de depresie. Știm, de asemenea, că evoluția bolii fizice este mai gravă la pacienții care au și depresie, așa că tratarea acelor pacienți cu antidepresive pe lângă alte măsuri terapeutice poate ajuta cu adevărat„.
Cercetătorii se așteaptă ca rezultatele studiului să fie incluse în Nationale Versorgungs Leitlinie (NVL), ghidurile naționale germane de gestionare a bolilor pentru depresie.
Aceste linii directoare sunt o inițiativă comună a Asociației Medicale Germane (Bundesärztekammer), a Asociației Naționale a Medicilor de Asigurări de Sănătate Statutare (Kassenärztliche Bundesvereinigung) și a Asociației Germane a Societăților Medicale Științifice (AWMF) care vizează îmbunătățirea calității tratamentului medical în țară.
„Am fost surprinși să vedem cât de puține studii la scară largă există pe această temă, mai ales în combinațiile frecvente precum cancerul cu depresia. Credem că mai sunt multe cercetări de făcut în acest domeniu„, spune dr. Ole Köhler-Forsberg, cercetător în depresie la Universitatea Aarhus.
El și echipa sa plănuiesc deja proiecte viitoare pentru a afla dacă antidepresivele ar putea avea alte efecte în afara ameliorării depresiei și dacă ar putea, de asemenea, atenua simptomele individuale ale altor probleme de sănătate fizică care sunt prezente în același timp, de exemplu.
Material realizat de Charité – Universitätsmedizin Berlin
Foto burst shopify Matthew Henry
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu