„Urieșii” de la Boldești-Grădiștea: OMUL YAMNAYA (Reportaj Formula AS)

Descoperiri fabuloase în Prahova – Trei morminte cu o nouă rasă de om au fost descoperite anul acesta în pământurile Prahovei. Vechi de 5 milenii, omul Yamnaya este cel cu care se aseamănă cel mai mult europeanul de azi.
Un grup internațional de cercetători de vârf s-a adunat în satul Boldești-Grădiștea, într-un efort comun, modern și costisitor, de a-și afla originile .
„Haideți să vă arăt un secret”, zice, la final, căutătorul sub pământuri. Pășim în urma lui, pe culoare tot mai înguste și întortocheate, de la parterul acestei imense clădiri, din 1865, până ajungem la o ușă mereu închisă.
Intrăm într-un fel de „odaie-nișă”, lungă, îngustă, foarte înaltă și fără ferestre. Două neoane alburii bâzâie în înaltul plafonului. Pe partea stângă, pe rafturi, de la pământ până sus, sunt zeci și zeci de lăzi de carton cafenii.
Nu e praf, temperatura și lumina sunt „gândite”. Cutiile miros a nou, asemeni celor în care se ambalează cumpărăturile.
Arheologul ia una pe care a scris de mână, cu-n marker:”Tumul 8, mormântul 1″. Înăuntru e scheletul unui bărbat de acum 5000 de ani. Parcă ți-e frică și să-l atingi, dar Alin ne lasă. Craniul i-e spart în trei bucăți, de o armă, așa că mai ia o cutie.
„Stați să găsesc altul mai întreg, să vedeți cum arătau oamenii ăștia”, zice. În toate cutiile, până sus, sunt doar schelete: nobilii călăreți ai civilizației Yamnaya, pe care dr. Alin Frînculeasa îi caută de peste zece ani, în tumulii împrăștiați prin toate câmpiile Prahovei.
E foarte dificil, riscant și costisitor să-i dezgropi, fiindcă, pentru un schelet din ăsta, trebuie să retezi practic un deal, cu mijloace mecanizate. Abia în mijlocul lor poți găsi acel „mormânt principal”, cu sheletul cel mai important. Sau poți să nu găsești nimic.
Localnicii cred și azi că-n acești tumuli sunt îngropați uriași, comori, uneori chiar întregi armate turcești. Simple povești! Aceste coline au fost înălțate pentru un singur om.
Îmi arată scheletul micuț al unui copil de 9 luni – doar pentru acest bebeluș a fost ridicat un deal înalt de 7 metri.
Peste 90 de asemenea schelete Yamnaya a dezgropat acest „vânător de morminte preistorice”, care a pornit la pas prin toată Prahova, cartografiind sute și sute de tumuli.
După ce și-a publicat cărțile și articolele, au început să-l caute savanți din toată Europa. Atât istorici, arheologi, dar mai ales unii dintre cei mai mari geneticieni și bioantropologi.
Minți de vârf ale continentului, adunate să răspundă unor întrebări: „Cum arată cel mai apropiat strămoș al omului european de azi?”, „Pe cine am moștenit genetic?”, „De la cine am învățat să ne organizăm social?”.
L-au chemat pe Alin Frînculeasa într-un proiect de milioane de euro, coordonat de Universitatea din Helsinki. Astă vară au săpat aici, în satul Boldești-Grădiștea. Au găsit trei morminte.
Presa europeană a vorbit despre o „descoperire arheologică extraordinară”. Ziarista germană Sonia Kastilan, de la „Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung” a rămas cu arheologii trei săptămâni, muncind alături de ei și trăind în casele localnicilor, doar pentru a scrie două pagini de ziar, mândră că a fost părtașă la marea descoperire.
S-a scris elogios, fiindcă a fost pentru prima oară când, folosindu-se tehnici costisitoare și ultramoderne de studii genetice și izotopice, s-a dovedit că acest „om Yamnaya”, care a trăit acum 5 milenii pe pământurile noastre, are deplin genomul și toate trăsăturile pe care le avem și noi, acum.
Citește mai mult: Formula AS
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu