UNESCO face apel la guvernele din întreaga lume să protejeze drepturile jurnaliştilor

De Ziua Internațională pentru Încheierea Impunității pentru Crimele împotriva Jurnaliştilor, UNESCO publică noi date care evidențiază o creștere îngrijorătoare a violenței împotriva jurnaliştilor în perioadele electorale.
Între ianuarie 2019 și iunie 2022, UNESCO a documentat 759 de atacuri individuale împotriva jurnaliștilor, inclusiv 5 crime, în timpul a 89 de alegeri din 70 de țări.
„Jurnaliştii nu trebuie să fie ameninţaţi, vizaţi cu atacuri sau împiedicaţi să raporteze liber în orice moment.
Solicităm guvernelor să ia măsuri suplimentare pentru a proteja siguranța jurnaliștilor și pentru a garanta dreptul la libertatea de exprimare și acces la informații, inclusiv în perioadele electorale.
Aceste două drepturi fundamentale ale omului sunt esențiale pentru funcționarea democrației”, a declarat Tawfik Jelassi, director general adjunct pentru comunicații și informare al UNESCO.
Datele vin în momentul în care lumea marchează Ziua Internațională de a pune capăt impunității crimelor împotriva jurnaliștilor, pe 2 noiembrie, într-un moment în care riscurile pentru jurnaliști sunt mai mari ca niciodată – cel mai dramatic în Orientul Mijlociu, UNESCO deplângând recent „cea mai mortală săptămână pentru jurnaliști din orice conflict recent”.
Dar datele arată că jurnaliştii se confruntă şi cu riscuri semnificative în afara situaţiilor de criză.
Potrivit UNESCO, 42% din cele 759 de atacuri asupra jurnaliştilor în perioadele electorale au fost comise de forţele de securitate.
„Atacuri” sunt definite ca: arestări arbitrare, bătăi, trageri de gloanțe de cauciuc, amenințări, intimidare și confiscarea echipamentelor. Atacurile au avut loc într-o gamă largă de situații – la mitinguri sau demonstrații publice, la birou și la casele jurnaliștilor și lucrătorilor mass-media.
Celelalte 58% dintre atacuri au fost fizice și verbale și au fost comise de manifestanți și membri ai publicului care au participat la proteste. 29% dintre jurnaliştii agresaţi (218) erau femei.
Libertatea de exprimare: Forțele de securitate au un rol vital de jucat
Libertatea de exprimare și de întrunire pașnică contribuie la dezvoltarea guvernanței participative, ținând guvernele responsabile și conștientizarea pentru a crea schimbări în atitudinile, politicile și legile generalizate.
Atât în timpul protestelor, cât și în perioadele electorale, poliția și forțele de securitate trebuie să protejeze aceste drepturi democratice și să asigure un mediu sigur și ordonat.
Din 2013, UNESCO și partenerii săi au instruit 11.500 de ofițeri de poliție din 150 de țări. Această instruire este eficientă deoarece poliția este instruită alături de jurnaliști și se folosește un grad semnificativ de joc de rol pentru ca ambele grupuri să înțeleagă rolurile și responsabilitățile celorlalți.
UNESCO
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu