Cunoaste lumea

Noutăți

UNESCO a finalizat reabilitarea muzeului Sursock, avariat de exploziile portuare din Beirut

  •  
  •  
  •  

UNESCO a anunțat finalizarea proiectului său de reabilitare a emblematicului Muzeu Sursock avariat de exploziile care au lovit portul Beirut la 4 august 2020, după o finanțare de 1 milion de euro din Italia.

Prin inițiativa LiBeirut, UNESCO a plasat educația, cultura și patrimoniul în centrul eforturilor internaționale de recuperare.

După finalizarea reabilitării tuturor școlilor avariate în urmă cu un an, suntem mândri să readucem la viață această instituție culturală emblematică.

Muzeul Sursock este o bijuterie a arhitecturii și vieții culturale libaneze, un simbol puternic al mândriei și rezistenței pentru comunitatea din Beirut”- Audrey Azoulay, director general al UNESCO

Proiectul de reabilitare UNESCO a fost susținut de Italia, printr-o finanțare de 1 milion de euro de la Agenția Italiană pentru Cooperare pentru Dezvoltare (AICS).

S-au investit fonduri italiene pentru finalizarea lucrărilor necesare legate de sistemele de iluminat pentru galeriile expoziționale, înlocuirea pereților despărțitori de interioare, restaurarea ușilor antifoc, a pereților de sticlă și a echipamentelor auxiliare, vopsirea, hidroizolarea și iluminatul fațadei și amenajarea teritoriului, pe lângă instalarea de sisteme electromecanice și panouri solare pentru a asigura un consum de energie verde și durabil.

Muzeul a primit sprijin direct pentru prima fază de reabilitare de către Franța și ALIPH.

Situat în Ashrafieh, Muzeul Sursock este unul dintre puținele repere și martori ai arhitecturii și conacelor libaneze din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea în stil venețian și otoman din Beirut.

Este găzduit în vila din 1912 a lui Nicolas Sursock care a donat-o, împreună cu colecțiile sale, cetățenilor libanezi, legând utilizarea vilei ca muzeu de artă modernă și contemporană.

Inaugurat în 1961, muzeul găzduiește în colecția sa permanentă peste 1.500 de piese, inclusiv picturi, sculpturi, tapiserii și instalații, pe lângă peste 30.000 de fotografii valoroase, cărți poștale și manuscrise, din Colecția Fouad Debbas, printre altele.

Foto UNESCO


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii