Una dintre cele mai vechi reprezentări realiste ale unui chip uman

Venus din Brassempouy este o figurină de fildeș din paleoliticul superior, aparent ruptă dintr-o figură mai mare. A fost descoperită într-o peșteră din Brassempouy, Franța, în 1892.
Veche de aproximativ 25.000 de ani, este una dintre cele mai vechi reprezentări realiste cunoscute ale unui chip uman.
Brassempouy este un mic sat din Landes, sud-vestul Franței. Două peșteri lângă sat, la 100 de metri una de alta, au fost printre primele situri paleolitice care au fost explorate în Franța.
Sunt cunoscute sub numele de Galerie des Hyènes (Galeria Hienelor) și Grotte du Pape (Grota Papei).
Venusul lui Brassempouy a fost descoperit în Grota Papei în 1894, însoțit de cel puțin alte opt figuri umane.
Acestea pot fi un exemplu de muncă neterminată, de parcă artistul sau artiștii ar fi sculptat mai multe figurine în același timp.
E. Dubalen a explorat prima dată Grotte du Pape în 1881, urmat de J. de Laporterie și Édouard Piette (1827–1906) începând cu 1894. Întrucât tehnicile de săpătură arheologică începeau să fie dezvoltate, au acordat puțină atenție stratigrafiei sitului care conține rămășițele.
În 1892, situl a fost jefuit și perturbat aproape dincolo de reconstrucție printr-o vizită pe teren a amatorilor de la Association française pour l’avancement de la science.
Cu toate acestea, Piette a descris straturi atribuite perioadei Solutreanului târziu și mijlociu.
El a numit nivelurile inferioare pe care le-a atins ca fiind éburnéen (pal sau alb ca fildeșul), cu referire la cantitățile abundente de lucrări de fildeș pe care le conțineau.
Reanaliza modernă a sitului a fost efectuată sub conducerea lui Henri Delporte în perioada 1981-2000.
În 1894, una dintre acele straturi, recunoscută acum ca Gravettian, a produs mai multe fragmente de statuete, inclusiv „Doamna cu gluga”.
Piette considera figurile ca fiind strâns legate de reprezentările animalelor din perioada Magdaleniană. El a dezvoltat o cronologie ipotetică care a fost ulterior infirmată de Henri Breuil.
Venus din Brassempouy este păstrată în Muzeul de Arheologie Națională din Saint-Germain-en-Laye, lângă Paris, în Salle Piette a Muzeului, deschis doar cu rezervare.
La Brassempouy, o varietate de obiecte excavate în Grotte du Pape sunt expuse la Maison de la Dame.
Acest spațiu expozițional, dedicat în primul rând arheologiei regionale, afișează, de asemenea, un set fin de piese de sculpturi paleolitice.
Acestea includ cele nouă exemplare existente de la Brassempouy, dar și piese ale personajelor cunoscute din Lespugue, Willendorf și Dolní Věstonice, precum și Venusurile Malta și Venusurile Grimaldi.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu