Una dintre cele mai mari nave cu pânze din lemn operaționale din lume (Foto)

Când epava navei Götheborg a fost găsită în 1984, a apărut ideea de a realiza o replică a sa. Acest lucru a fost făcut la debarcaderul Eriksbergs. Aproximativ 3.000 de persoane au participat la punerea chilei, inclusiv Sören Gyll, directorul companiei Volvo.
Proiectul a fost binecuvântat de vicarul Alf Österholm.
Planurile pentru navă au fost aprobate de societatea internațională Det Norske Veritas în noiembrie 1995. Din debarcaderul Eriksbergs nu mai rămăsese decât două treimi din dana numărul șase, macaraua mare tip portal și docul uscat.
În jurul acestuia, un nou șantier naval pentru construirea navei Götheborg a început să crească.
Peste dana clădirii a fost construită o nouă sală a navei, un atelier de cherestea, o forjă, un atelier de tachelaj cu pod cu pânze și unele facilități moderne precum restaurant, birouri și săli de conferințe au fost adăugate.
Deoarece debarcaderul a fost construit pe teren recuperat, părea foarte potrivit să-l numească Terra Nova („teren nou” în latină), la fel ca debarcaderul unde fusese construită nava originală.
Vasul a fost construit folosind tehnici vechi, tradiționale, și a fost realizat cât mai aproape de original. O mică schimbare a fost că înălțimea de pe punte a fost mărită cu 10 cm, deoarece marinarii de astăzi sunt mai înalți decât strămoșii lor.
În timp ce exteriorul rămâne fidel celui original, interiorul este extrem de modern. Nava are un sistem electric și elice alimentate de motoare diesel.
Motoarele au fost destinate doar navigației portuare și situațiilor de urgență. Alte îmbunătățiri includ navigație prin satelit, echipamente de comunicații, facilități moderne pentru echipaj (bucătărie, toalete, mașini de spălat, echipamente de desalinizare, ventilație, frigidere), pereți etanși la apă și protecție împotriva incendiilor.
Cea mai mare parte a acestei noi tehnologii a fost necesară pentru a trece reglementările naționale și internaționale de siguranță.
Vasul a fost lansat pe 6 iunie 2003, cu mari festivități și în prezența reprezentanților familiei regale suedeze.
Zece tone de frânghii de cânepă au fost folosite pentru tachelajul navei și 1.964 m2 de pânză de in. Toate acestea au fost produse folosind tehnici din secolul al XVIII-lea. Prima încercare pe vele a început pe 18 aprilie 2005.
În 2008, Götheborg a finalizat primul tur al Mării Baltice. Este una dintre cele mai mari nave cu vele din lemn operaționale din lume.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu