Un studiu arată că peștii pot calcula

Ciclidele și pisicile de mare pot efectua adunări și scăderi simple în intervalul de numere de la unu la cinci.
Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu recent al Universității din Bonn, care a fost publicat în revista Scientific Reports. Nu se știe pentru ce au nevoie animalele de abilitățile lor matematice, dar acestea există și în viața lor.
Acest fapt este cunoscut de ceva vreme. Cu toate acestea, grupul de cercetare condus de prof. dr. Vera Schluessel de la Institutul de Zoologie de la Universitatea din Bonn a demonstrat acum că ambele specii pot chiar să calculeze.
„Le-am antrenat să facă adunări și scăderi simple”, explică Schluessel. „Făcând acest lucru, au trebuit să crească sau să scadă o valoare inițială cu unul”.
După ce au arătat stimulul original (de exemplu, patru pătrate), acestora li s-au arătat două imagini noi – una cu cinci și una cu trei pătrate. Dacă înotau către imaginea corectă, erau recompensați cu mâncare.
Dacă dădeau răspunsul greșit, nu primeau nimicoale. De-a lungul timpului, au învățat să asocieze culoarea albastră cu o creștere de unu a cantității afișate la început, iar numărul galben cu o scădere.
Pentru unii, poate fi surprinzător, deoarece peștii nu au un neocortex – partea a creierului cunoscută și sub numele de „cortexul cerebral” care este responsabilă pentru sarcini cognitive complexe la mamifere.
În plus, niciuna dintre speciile de pești nu este cunoscută să necesite abilități numerice deosebit de bune în sălbăticie. Alte specii ar putea acorda atenție numărului de fâșii ale partenerilor lor sexuali sau cantității de ouă din ghearele lor.
Rezultatul experimentelor vin ca o confirmare a faptului că oamenii tind să subestimeze alte specii – în special pe cele care nu aparțin familiei noastre imediate sau mamiferelor în general.
Mai mult, peștii nu sunt deosebit de drăguți și nu au blană sau penaj drăgălaș.
„În consecință, ei sunt destul de jos în favoarea noastră – și de puțină îngrijorare atunci când mor în practicile brutale ale industriei pescuitului comercial”, spune Vera Schluessel.
Material furnizat de Universitatea din Bonn
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu