Cunoaste lumea

Noutăți

Un strat mare din crusta Pământului lipsește! Ce cred geologii că s-a întâmplat cu acesta

  •  
  •  
  •  

Geologii au fost încurcați pentru mai mult de un secol de ceva ce ei numesc „Marea neconformitate”. Potrivit acestora bucăți mari din scoarța terestră lipsesc și până acum nu înțelegeau ce s-ar fi putut întâmpla cu acestea. O nouă cercetare în domeniu a descoperit faptul că acest lucru a fost cauzat de o eroziune glaciară petrecută în perioada cunoscută sub numele de „Pământul ca bulgare de zăpadă”, când aproape întreaga planetă a fost acoperită de un strat de gheață.

O neconformitate este o fractură în istoricul sedimentelor, în sensul că o perioada lipsește cu desăvârșire din straturi, fără o explicație. Un astfel de exemplu a fost întâlnit în 1869 în Marele Canion, iar cercetările au dovedit faptul că acest lucru s-a întâmplat în toată lumea în cazul rocilor de aceeași vechime, motiv pentru care fenomenul a fost numit „Marea Neconformitate”. Autorii acestui nou studiu au ajuns la concluzia că eroziunea glaciară a șters un strat mare de roci din istoricul planetei noastre.

Potrivit Dr. Brenhin Keller de la Centrul de Geocronologie Berkeley între acum 717 și 580 milioane de ani, Pământul a trecut prin mai multe ere glaciare, care fac ca actuala calotă glaciară să aibă lipsuri. Chiar și la ecuator, planeta conține un strat de gheață cu o grosime mai mare decât înălțimea zgârie-norilor de astăzi.

Acei ghețari uriași au șters solul, producând Marea Neconformitate. Rata eroziunii seamănă cu ceea ce observăm astăzi în Groenlanda. Dacă studiul va fi confirmat și de cercetări ulterioare, atunci acesta nu va explica doar acest mister al geologilor, ci și teoria conform căreia apariția animalelor imediat după trecerea acelei perioade în care Pământul a fost acoperit în întregime cu gheață nu este o coincidență. Nutrienții aduși la suprafață de eroziune ar fi putut crea condiții propice dezvoltării vieții complexe pe planeta noastră.

Cercetătorii au dezbătut de multă vreme motivele pentru care o planetă poate trece printr-o perioadă în care să fie acoperită în întregime de atât de multă gheață. Potrivit specialiștilor de la Harvard, regiunile vulcanice, ar fi putut da naștere acestui eveniment cunoscut sub numele de Pământul ca un bulgăre de zăpadă. Oamenii de știință cunosc cel puțin două evenimente de acest gen în istoria planetei, unul care s-a petrecut cu aproximativ 717 milioane de ani în urmă și altul care a avut loc acum 645 de milioane de ani.

sursa: https://www.iflscience.com/environment/a-large-chunk-of-earths-crust-is-missing-and-we-may-have-just-discovered-why/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii