Un român fără studii superioare a câștigat argintul la Salonul de Inventică de la Geneva

Un maramureșean a pus orașul Borșa pe harta internațională a inventicii!
În urma unei cercetări de ani de zile, Adrian Tomoioagă, în vârstă de 48 de ani, a inventat un robot autonom de inspecție și întreținere a conductelor de mari dimensiuni. Și-a înscris invenția la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva, în categoria A, din care au făcut parte alte 62 de invenții, dintr-un total de 650 venite din 45 de ţări. La final, realizarea maramureșeanului a fost premiată cu medalia de argint. Cea de-a 44-a ediție a acestui salon recunoscut pe plan mondial s-a desfășurat în perioada 13 – 17 aprilie 2016. Robotul a fost prezentat prima dată la finalul lunii martie în cadrul Salonului Pro Invent 2016 organizat de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Începând de azi 20 aprilie, robotul va fi prezentat în holul Primăriei Borșa alături de medaliile și premiile câștigate.
„A fost o experienţă inedită, categoric, pentru că noi muncim în domeniul respectiv, cerecetare ştiinţifică, de vreo 15 ani. Am ajuns la Geneva şi, de fapt, am spart sfera în care lucrăm noi, pentru că inventatorilor în general li se pare greu să ajungă la liman în România, dar nu numai în România, ci în orice fel de sistem închis. Categoric expoziţia de inventică de la Geneva este cea mai mare din lume şi acolo se cristalizează invenţiile cele mai mari”, a explicat Adrian Tomoiagă pentru maramedia.ro.
În ce constă această invenție: robotul identifică fisura şi o repară. „Robotul este capabil să intre în conductele care au un diametru mare pentru a le realiza mentenanța. Astfel, muncitorul nu mai trebuie să intre în țeavă, punându-și viața în pericol, ci intră robotul care este controlat de la distanță cu un joystick. Cel care controlează robotul vede prin intermediul unui monitor ce se află în conductă şi poate remedia problema foarte uşor.” (actualmm.ro)
Însă lucrul cel mai inedit este faptul că inventatorul este autodidact! Lucrează în domeniu de 30 de ani dar nu are studii superioare și nici de specialitate!

Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Nu vă mai mirați de așa ceva că-i plină țara de asemenea oameni… doar că nu le dă nimeni nici o atenție… În concepția presei și conducerii de acum dacă nu ai facultate ( forma supremă de spălare a creierului folistă de sistem ) nu exiști. UN om fără studii care inventează ceva e jignirea supremă pentru „științificii” ăștia….
În altă ordine de idei…
În vreme ce românii inventează tot felul de chestii progresiste sunt departamente întregi prin occident care au ca scop furtul acestor invenții. În 1990 au dispărut dacă-mi amintesc eu bine 20 de camioane cu brevete de invenții cu ocazia strămutării documentelor din Biblioteca Centrală… de la o vreme tot dau peste brevete apărute-n ultimi 20 de ani, toate americane, care sunt pur și simplu copii ale unor invenții românești… Ultima asemenea descoperire am făcut-o acum câteva zile (US2010293949 (A1) din 25 decembrie 2010 ) un motor cu aburi cu eficiență de 500 % care este de fapt o copie a invenției lui Mihai Rușețel…
Si care este concluzia? Nu mai trebuiesc studii superioare? Asta sa inteleg? Dar de ce mai marii tarii fug dupa doctorate, iar voi, alde Carnaru si Deaconu, postaci aci, taceti?
amic… esti analfabet
Importante nu sunt diplomele.Doctor in……pe o tema.Dar restul temelor? Dupa un timp ,tragi linia si aduni,….ce ai semanat!Unii aduna DIPLOME,altii ,BREVETE DE INVENTII.
Sa castigi argintul la salonul de inventica de la Geneva e ceva!!Dar sa realizez acest lucru fiind autodidact e si mai si!Parerea mea personala e ca de 10 ori mai valoroasa e o asemenea realizare a unui inventator fara studii academice.De fapt cred ca esentiala e pasiunea cu care abordezi orice in viata.In Romania ar trebui sa avem un respect mult mai mare pt cei care pe cont propriu abordeaza un domeniu-nu conteaza foarte mult care-si ajung la performanta in sfera respectiva.Tot respectul atat pt Adrian Tomoioaga cat si pt toti compatriotii nostri si oamenii din intreaga lume care au curajul si tenacitatea de a-si urma visele si de a performa fara a se lasa intimidati de lipsa studiilor academice „de specialitate”
Felicitari domnului Tomoioaga. Munca i-a fost rasplatita iar Romania a mai adaugat un punct la aprecierea cetatetilor ei in strainatate.
Eu astept cu mare nerabdare robotul care ne va ajuta la toate treburile din gospodarie.
Felicitari domnule,Adrian Tomoioaga, pentru stradania de a va pune in valoare inteligenta nativa.Ramaneti in continuare un cautator de noutati,un deschizator de drumuri, in domniul care va preocupa, cu multa pasiune.Felicitari!
Dragi comentatori, laudatori ai reusitei domnului Tomoioaga si critici ai sistemului…dupa ce terminati de minunat si laudat si intristat…v-ati gandit sa-l cautati pe omul in cauza, pentru a-i spune ca aveti incredere in reusita lui si ati vrea sa ajutati, sa donati orice, 3 lei, pentru a-l sprijini? De asta are nevoie omul, nu de laude si comentarii. Iar articolele de genul asta, ar trebui sa se incheie cu datele de contact ale personajelor care fac subiectul. Parerea mea de inventator, care a trait pe propria piele ce inseamna sa incerci sa faci ceva.