Cunoaste lumea

Noutăți

Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codici”

  •  
  •  
  •  

Proiectul „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codici”, implementat de către Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, în perioada 1 februarie 2020 – 1 februarie 2023, a obținut cea mai înaltă distincție la categoria „Reconnecting culture with history” în cadrul galei „Results and Sustenability Cultural Programmes and Projects – EEA Grants”, organizată de către Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Proiectul, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, a fost recunoscut pentru valoarea sa excepțională și „pentru creativitatea și entuziasmul cu care a îmbogățit și inspirat scena culturală din România”, conform declarațiilor organizatorilor galei, care a avut loc joi, 13 iunie 2024, în stațiunea Olimp, Constanța.

„Sunt profund onorată de premiul care ne-a fost acordat în cadrul galei „Results and Sustainability Cultural Programmes and Projects – EEA Grants”.

Proiectul  reprezintă rezultatul unui efort colectiv și dedicat al întregii echipe de implementare. Pentru mine, coordonarea acestui proiect, a însemnat o experiență fabuloasă, marcată de colaborarea strânsă și foarte fructuoasă cu partenerii noștri de la Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia și Bjerkaker LearningLab dinOslo, Norvegia.

Împreună, am reușit nu doar să aducem la lumină fragmente prețioase din cultura medievală transilvană, consolidând, astfel,  legătura dintre istorie și cultura locală, ci și să creăm cadrul pentru dezvoltarea profesională a câtorva dintre colegii noștri și să oferim un exemplu de bune practici în domeniul cultural.

Mulțumirile mele se îndreaptă către toți membrii echipei de implementare, pentru profesionalismul, creativitatea și dedicația de care au dat dovadă.

De asemenea, suntem recunoscători Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii pentru sprijinul continuu și neprețuit oferit pe parcursul derulării proiectului. Acest succes nu ar fi fost posibil fără implicarea și susținerea reprezentanților acestei instituții.

Distincția primită este o recunoaștere a muncii noastre comune și ne motivează să continuăm să ne dedicăm conservării și +promovării patrimoniului cultural. Mulțumesc personal,  tuturor, pentru încredere și sprijin!”, a declarat managerul proiectului, cercetătoarea Codruța Cuceu, din cadrul Departamentului de Cercetări Socio-Umane al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

Grație proiectului elaborat și coordonat de C.Ș.II, dr. Codruța Cuceu – implementat de Academia Română, Filiala Cluj-Napoca și Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia și Bjerkaker LearningLab din Norvegia – au fost restaurate, de către o echipă de 18 specialiști, fragmente de manuscrise medievale maculate în sec. XVI-XVII, existente în vechile școli ale Clujului.

Cu această ocazie s-a născut la Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, o nouă colecție – Fragmenta codicum –, ale cărei piese pot fi consultate sub cota Fragm. Cod. Lat. Echipa de specialiști în domeniul Codicologiei, angajați ai Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca, a fost coordonată de Prof. univ. dr. habil. Adrian Papahagi, renumit cercetător medievist.

Manuscrisele au fost restaurate de o echipă a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, coordonată de dr. Alexandru Știrban, iar expertiza și clasarea documentelor în Fondul de tezaur a fost realizată de Prof. univ. dr. habil. Sorin Crișan, directorul Bibliotecii.

Merită remarcat aportul deosebit al bibliotecarilor instituției gazdă a documentelor, coordonați de dr. Bogdan Crăciun, șef Departament „Colecții speciale“.

Alte două instituții clujene, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, au fost distinse în cadrul aceluiași evniment, pentru aportul lor la promovarea culturii și a patrimoniului cultural.

Biroul de comunicare al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii