Un oraș vechi de peste 7000 de ani, descoperit în Egipt. Noua descoperire oferă informații despre începuturile înfloritoarei civilizații din Valea Nilului!

În Egipt arheologii au scos la iveală ruinele unui oraș străvechi, plus necropola ce aparținea acestuia. Vestigiile au o vechime remarcabilă, de peste 7000 de ani. Se crede că anticul oraș a fost construit în jurul anului 5300 î.Hr., fiind, astfel, anterior Primei Dinastii egiptene.
După cum informează Egypt Independent, descoperirea a fost efectuată în provincia Sohag, la numai 400 de metri de templul faraonului Seti I, din orașul Abydos. La fața locului au fost descoperite resturile unor colibe, ceramică veche, precum și unelte de piatră. Se crede că o parte dintre locuitorii orașului nou descoperit de către arheologii egipteni au servit drept forță de muncă pentru construirea monumentelor funerare aristocratice și regale din zonă.
În necropolă au fost descoperite 15 morminte impozante, care au aparținut căpeteniilor comunității sau mai bine zis aristocrației locale din acele îndepărtate vremuri. Descoperirea are o importanță deosebită, deoarece oferă o perspectivă și asupra trecutului foarte îndepărtat al orașului Abydos, unul dintre cele mai vechi centre urbane ale Egiptului antic.
În baza unor studii timpurii, Abydos a fost considerat, de către unii specialiști, drept un fel de capitală a Egiptului antic, până la finalul perioadei predinastice, adică perioada de timp ce precede istoria consemnată în inscripții și care ajunge, înapoi în timp, până în Neolitic.
Cercetătorii au constatat, nu fără uimire, că unele dintre mormintele aristocratice descoperite în orașul de acum peste 7000 de ani sunt mai mari și mai impunătoare chiar și decât mormintele regale mult mai „recente”, care datează din perioada Primei Dinastii, aspect ce oferă indicii asupra nivelului avansat de prosperitate și civilizație al vechii așezări.
Potrivit conducătorului echipei de arheologi, multe dintre locurile de veșnică odihnă aflate în necropolă sunt de tip „mastaba” – un tip de vechi mormânt egiptean construit din cărămizi de lut nearse (uscate sub soarele fierbinte al Egiptului) sau din blocuri de piatră. Mastabele aveau o formă dreptunghiulară, laturi înclinate, un acoperiș plat și au avut calitatea de „strămoși” ai piramidelor în trepte.
Surse: www.ibtimes.co.uk, www.archaeology.org
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Si daca o sa sefaca analiza DNA ului a acestor regi pre dinastici o sa se constate ca sunt originari din sud estul Europei(nu suna bine Balcani) si astfel sunt inca o data probate cercetarile lui N Densusianu expuse in ‘Dacia Preistorica’