Un nou motor termic fără piese în mișcare este la fel de eficient ca o turbină cu abur

Inginerii de la MIT și de la National Renewable Energy Laboratory (NREL), SUA, au proiectat un motor termic fără piese în mișcare.
Noile lor demonstrații arată că transformă căldura în electricitate cu o eficiență de peste 40% – o performanță mai bună decât cea a turbinelor cu abur tradiționale.
Motorul termic este o celulă termofotovoltaică (TPV), similară cu celulele fotovoltaice ale unui panou solar, care captează pasiv fotonii de înaltă energie dintr-o sursă de căldură fierbinte și îi convertește în energie electrică.
Designul echipei poate genera energie electrică dintr-o sursă de căldură între 1.900 și 2.400 de grade Celsius sau până la aproximativ 4.300 de grade Fahrenheit.
Cercetătorii intenționează să încorporeze celula TPV într-o baterie termică la scară de rețea. Sistemul ar absorbi excesul de energie din surse regenerabile, cum ar fi soarele, și ar stoca acea energie în bancuri puternic izolate de grafit fierbinte.
Când este nevoie de energie, cum ar fi în zilele înnorate, celulele TPV ar transforma căldura în electricitate și ar trimite energia către o rețea electrică.
Cu noua celulă TPV, echipa a demonstrat cu succes principalele părți ale sistemului în experimente separate, la scară mică.
Ei lucrează pentru a integra piesele pentru a demonstra un sistem complet operațional.
De acolo, ei speră să extindă sistemul pentru a înlocui centralele electrice alimentate cu combustibili fosili și pentru a permite o rețea electrică complet decarbonizată, alimentată în întregime cu energie regenerabilă.
Material furnizat de Massachusetts Institute of Technology (SUA)
Foto Massachusetts Institute of Technology (domeniu public)
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu