Un meteorit unic, descoperit în Suedia, ar putea schimba tot ce știm despre formarea sistemului nostru solar

Un nou tip de meteorit a fost descoperit recent în Suedia, după ce bucata de rocă spațială a zăcut îngropată în Pământ timp de aproximativ 470 de milioane de ani. Potrivit celor de la The Guardian, resturile meteoritului sunt diferite de orice alt obiect căzut din spațiu pe planeta noastră până în prezent și va pune cu siguranță într-o nouă lumină istoria Pământului și formarea întregului nostru sistem solar.
Bucățile de meteorit, numite Oest 65, au ajuns probabil pe Pământ în urma unui impact în spațiu a doi asteroizi masivi. Acestea conțin elemente foarte rare pe Pământ, precum iridiu, dar și niveluri foarte ridicate de izotopi rari de Neon.
„Obiectul conține concentrații foarte mari de iridiu, element care este foarte rar pe Pământ. Meteorit nostru a căzut în urmă cu 470 de milioane de ani”, a explicat Birger Schmitz, de la Universitatea din Lund din Suedia, pentru AFP.
Teoriile cu privire la aceste fragmente de meteorit, al căror conținut intrigă comunitatea științifică, se multiplică. Analizele sunt în curs de desfășurare și mai multe informații urmează să fie cunoscute în scurt timp. Mare parte din cei 22.000 de meteoriți găsiți pe Pământ sunt resturi din centura de asteroizi, iar alții ar putea să provină din comete sau, ca și în cazul lui Oest 65, din impactul unor corpuri cerești.
Cele mai probabile locuri unde pot fi găsiți meteoriți sunt cele deschise, cum sunt „câmpurile” de gheață și deșerturile, unde nu au fost îngropați de sedimente sau roci, acoperiți de vegetație sau îngropați sub construcții. Ca dovadă stă faptul cumai în Antarctica au fost colecționate 17.000 de eșantioane de meteoriți.
sursa: .theguardian.com/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu