Un meteorit rar, mai vechi decât orice rocă de pe Pământ (are o vechime de 4,5 miliarde de ani), a fost descoperit în Olanda

Unul dintre cei mai vechi meteoriți a fost descoperit anul acesta în Olanda. Cu o vechime de 4,5 miliarde de ani, bucata de rocă spațială are o greutate de doar 500 de grame, fiind al șaselea meteorit găsit în Olanda în ultimii 200 de ani. Potrivit oamenilor de știință de la Centrul Naturalis de Biodiversitate din Leiden, meteoritul a venit, cel mai probabil, dintr-o centură de asteroizi aflată între planetele Marte și Jupiter, și are o vârstă similară cu a Pământului, lucru ce ne-ar putea oferi, în urma cercetării sale, mai multe informații despre formarea Sistemului Solar și implicit a planetei noastre.
„Putem învață mai multe lucruri despre ceea ce s-a întâmplat în prima perioadă a formării Sistemului Solar, când planetoizii au început să se formeze pentru prima data. De asemenea, putem învăța despre tipul de roci care existau în timpul formării Pământului, deoarece acest meteorit este mai vechi decât orice rocă de pe planeta noastră pe care am putea să o studiem astăzi„, a explicat geologul Leo Kriegsman, citat de AFP.
Mulți meteoriți, de mici dimensiuni, ajung în atmosfera terestră, însă majoritatea ard din cauza frecării cu aerul încă înainte să atingă Pământul, în momentul intrării lor în straturile înalte ale atmosferei. Există însă și cazuri în care meteoriți mari au intrat în atmosfera Pământului, nearzând complet, dându-ne astfel șansa să îi descoprim. Până în prezent, au fost descoperiți pe Pământ circa 22.000 de meteoriți proveniți din diversele centuri aflate la marginea sistemului solar.
sursa: http://www.atlasobscura.com/articles/meteorite-netherlands-rare
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu