Cunoaste lumea

Noutăți

Un izvor considerat tămăduitor este activ DOAR în perioada Rusaliilor. Ce spun oamenii care au băut din el?

  •  
  •  
  •  

Stârciu este o localitate în partea de sud-vest a judeţului Sălaj.

Pe teritoriul comunei s-au găsit urme de așezări și cetăți din vremea dacilor, dar atestări documentare au fost identificate abia din 1213 pentru Horoatu Crasnei (cu denumirea Villa Huruat), din 1341 pentru Stirci (Olakalis Bogdanyhaza-casa lui Bogdan), din 1481 pentru Hurez (Bogolyfalva-satul bufnitelor), 1808 Sztîrcsi, 1850 Sztărcs, 1854 Bogdanhaza, Stîrci, 1930 Stîrciu și 1966 Stîrciu.

Stârciu_SJ_1769-73.harta_iosefina
Stârciu în harta iosefină, 1769-1773. Vatra satului se întinde pe „Valea Stârciu”, pe afluentul său drept și pe platoul dintre cele două văi. Prin sat trece vechiul „drum al țării”, care lega Ungaria de Ardeal. Pe Valea Stârciului, la ieșirea din sat, sunt marcate două mori de apă. Biserica de lemn stă pe o înălțime pe malul stâng. (wikipedia)

Satul joacă un rol important în domeniul conservării şi promovării culturii tradiţionale. Aici au loc deseori sărbători populare, sau sărbători ale familiilor din sat, organizate în spiritul tradiției strămoșești. Un exemplu în acest sens este o nuntă din 2012 din satul Stârciu, comuna Horoatu Crasnei, “unde, prin strădania preotului dr. Florian Onica, sprijinit de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, a fost reconstituită o nuntă tradiţională, aşa cum s-a desfăşurat în urmă cu o sută de ani. Aproape tot satul a luat parte la acest eveniment, unic în judeţ, dovedindu-se că acolo unde există interes pentru păstrarea identităţii naţionale şi a tradiţiilor românilor, se pot organiza lucruri extraordinare.” (salajeanul.ro)

Stârciu.pereche_anii_1950

Pereche de gospodari, anii 1950

Satul este însă renumit pentru “Fântâna Leacului”, sau “Izvorul îngerului” care, potrivit satenilor, izvorăşte cu puţin timp înainte de Rusalii, sau sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, iar după câteva săptămâni seacă din nou. “Noi credem că apa are calităţi binefăcătoare. Ştim de la bătrâni că în această zonă, în urmă cu sute de ani a existat o mănăstire şi de aceea considerăm că izvorul vine ca o binecuvântare de la Dumnezeu. Sunt oameni care suţin că s-au vindecat bând din această apă”, explică Iosif Şimon, proprietarul terenului din zona “La Poiană”, unde se află izvorul, declarație dată ziarului adevărul.ro

59536430

În 2006, Iosif Şimon a ridicat în zonă şi o bisericuţă din lemn, care poartă hramul „Înălţarea Domnului”, iar astfel credincioşii pot participa şi la slujbe, într-un loc pe care prea puţini îl cunosc. În 2014 în aceeași zonă s-a pus piatra de temelie a unei noi biserici, în locul destinat unui viitor schit. (rtv.ro)

Nimeni nu îşi poate explica fenomenul izvorului miraculos, aşa că locul a ajuns să fie considerat unul binecuvântat de Dumnezeu, adunând an de an mii de credinșiosi în pelerinaj la acest izvor tămăduitor.

646x404

Izvorul din Stârciu, foto: adevarul.ro

Cercetătorul Vlad Codrea, de la Facultatea de Geologie, din Cluj, a acordat un interviu ziarului adevarul.ro, declarând că fenomenul de la Stârciu poate avea şi explicaţii pur ştiinţifice. “Mă feresc să dau un verdict asupra cauzelor care determină ca acest izvor să iasă  la suprafaţă doar în această perioadă. Este foarte probabil însă, ca apa să iasă la suprafaţă în această lună datorită acumulărilor subterane, a topirilor zăpezilor din timpul iernii şi a precipitaţiilor abundente din primăvară.”

53846735

foto: tripmondo.com

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: starciu1.page.tl, salajeanul.ro, rtv.net, adevarul.ro, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii