Un general iranian acuză Israelul de faptul că poate controla vremea, iar țara sa nu mai scapă de secetă din cauza acestei tehnologii

Generalul de brigadă Gholam Reza Jalali, șeful organizației iraniene pentru apărarea civilă, a declarat în această săptămână, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și jurnaliști străini faptul că în zonă se duce un război pentru apă, iar Israelul reușește să controleze vremea, lasând țara sa lipsită de precipitații. Jalali a încercat să-și susțină afirmațiile citând un studiu care arată că toate zonele montane de peste 2.200 de metri dintre Afganistan și zona Mării Mediterane sunt acoperite de zăpadă, cu excepția celor din Iran.
„Schimbările climatice din Iran sunt suspecte. Israelul și o altă țară din regiune au echipe comune care lucrează pentru a se asigura că norii care intră în spațiul iranian nu sunt în măsură să elibereze ploaia. Avem munți care în anii trecuți erau plini de zăpadă, iar acum sunt golași. Acest fenomen nu este observat și la vecinii noștri. Cum este posibil ca doar pe noi să ne ocolească ploile?”, a declarat generalul de brigadă Gholam Reza Jalali.
Relațiile dintre Iran și Israel au fost mereu tensionate, însă ce tehnologie avansată ar trebui să aibă Israelul pentru a reuși acest lucru? Potrivit celor de la AFP nu este prima dată când un oficial iranian acuză puterile străine că provoacă secetă în Iran. Cu șapte ani în urmă, fostul președinte Mahmoud Ahmadinejad a declarat că țările vecine au elaborat un plan de sabotare a Iranului prin utilizarea unui echipament speciale pentru a forța norii să lase toată cantitatea de precipitație pe teritoriul lor.
După Revoluția din 1979, Iranul a întrerupt toate legăturile diplomatice și comerciale cu Israelul, iar guvernul său islamic nu recunoaște legitimitatea Israelului ca stat. Ostilitatea dintre cele două state s-a accentuat la început la începutul anilor 1990, la scurt timp după prăbușirea Uniunii Sovietice și înfrângerea armatei irakiene în timpul operațiunii Furtună în Deșert.
La începutul anilor 1990, guvernul lui Yitzhak Rabin a adoptat o poziție mai agresivă în direcția Iranului. Conflictul retoric a devenit mai fierbinte în timpul președinției lui Mahmoud Ahmadinejad, care a făcut declarații inflamatorii împotriva Israelului. Astăzi, Israelul își dorește să atace Iranul, cu ajutorul SUA. În consecință, posibilitatea ca Israelul să folosească arme meteorologice împotriva Iranului, nu poate fi exclusă.
sursa: http://www.odditycentral.com/news/iranian-general-accuses-israel-of-stealing-his-countrys-clouds-and-snow.html
sursa: https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5302428,00.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu