Un camion cu haine este aruncat pe câmp în fiecare secundă. Costul ecologic uriaș al modei

Un nou raport prezentat de Changing Markets Foundation reflectă adevărata dimensiune a dezastrului pe care îl provoacă supraconsumul de haine și cere Uniunii Europene să ia măsuri urgente pentru a crește gradul de reciclare al acestor piese de vestimentație, altfel blocul comunitar nu va reuși să-și atingă obiectivul de a reduce emisiile la zero în anul 2050.
Industria de fashion este responsabilă pentru o cincime din cantitatea de apă care se consumă la nivel global, înghite mai multă energie decât transportul maritim și cel aerian împreună, iar în condițiile evoluției prezente, în orizontul anului 2050, cifrele din dreptul obsesiei oamenilor de a purta hainele doar o dată și apoi de a le arunca vor înregistra un cost înspăimântător pe direcția protecției mediului și a amprentei de dioxid de carbon.
Raportul fundației arată că materialele sintetice ieftine, care permit creșterea necontrolată a consumerismului de 50 de ani încoace, utilizează circa 350 de milioane de barili de petrol în fiecare an.
„Dacă industria vestimentară nu iese de pe această traiectorie a tocatului de miliarde de dolari pentru haine făcute din sintetice ieftine și nu rupe dependența de acest tip de fibre, nu se va putea gestiona dezastrul ecologic care se va înregistra la nivel global în deceniile viitoare”, arată Urska Trunk, reprezentantul Changing Markets Foundation.
În 2015, industria textilă a folosit 98 de milioane de tone de materiale care nu pot fi reciclate, de la petrol necesar pentru fibre sintetice până la fertilizatorii care susțin creșerea bumbacului în scop industrial.
Estimările arată că în anul 2050, în ritmul actual, se va ajunge la 300 milioane de tone anual.
„Aceste tendințe nu doar dăunează enorm mediului, ci limitează oportunitățile industriei de a performa pe termen lung. Deja industria are pierderi de 560 miliarde de dolari din cauza purtării hainelor un timp foarte scurt și a reciclării rudimentare”, punctează Laura Balmond, de la Fundația Ellen MacArthur.
Producția de haine la nivel mondial s-a dublat doar în utimele două decenii.
Potrivit cifrelor Uniunii Europene, europenii „consumă” 26 de kilogame de haine de persoană în fiecare an, din care peste 11 kilograme ajung la gunoi în scurt timp.
„Soluția pe care o vedem nu este înlocuirea unui tp de fibră cu altul, ci o scădere radicală a ritmului producerii de haine, care este cauza principală din spatele volumelor enorme, aproape imposibil de gestionat, pe care le înegistrăm astăzi și care împrăștie poluare masivă prin emiterea de microfibre – o jumătate de milion de tone deversate în ocean în fiecare an, echivalentul a 50 de miliarde de sticle din plastic”, detaliază Trunk.
Alte statistici pun în dreptul producerii de haine un camion cu textile aruncate pe câmpuri în fiecare secundă la nivel mondial, trei procente din hainele nevândute de marile branduri duse la gunoi, cu emitere de metale grele, acizi dăunători, gaze și particule nocive, toate cu potențial de a ataca sănătatea umană.
Doar 1% – maximum – din tot acest gunoi este reciclat corespunzător, restul toxinelor ajungând în final în izvoare, arată documentul Changing Markets Foundation.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu