Un ADN antic dezvăluie cel mai vechi arbore genealogic din lume

Analiza ADN-ului antic de la unul dintre cele mai bine conservate morminte neolitice din Marea Britanie a dezvăluit că majoritatea oamenilor îngropați acolo provin din cinci generații continue dintr-o singură familie extinsă.
Grupul a trăit cu aproximativ 5700 de ani în urmă – în jur de 3700-3600 î.Hr. – la aproximativ 100 de ani după ce agricultura a fost introdusă în Marea Britanie.
Publicat în revista Nature, este primul studiu care dezvăluie atât de detaliat modul în care au fost structurate familiile preistorice, iar echipa internațională de arheologi și geneticieni spun că rezultatele oferă noi perspective asupra practicilor de rudenie și înmormântare din timpul neolitic.
Dr. Chris Fowler de la Universitatea Newcastle, primul autor și arheolog principal al studiului, a declarat:
„Acest studiu ne oferă o perspectivă fără precedent asupra rudeniei într-o comunitate neolitică. Mormântul de la Hazleton North are două zone separate cu camere, una accesată printr-o zonă de nord.
Intrarea și cealaltă dintr-o intrare de sud, și doar o constatare extraordinară este că inițial fiecare dintre cele două jumătăți ale mormântului a fost folosită pentru a așeza rămășițele morților dintr-una din cele două ramuri ale aceleiași familii.
Acest lucru este de o importanță mai largă deoarece sugerează că structura arhitecturală a altor morminte neolitice ne-ar putea spune despre modul în care a funcționat rudenia la acele morminte.”
Proiectul a fost o colaborare internațională între arheologi de la universitățile din Newcastle, York, Exeter și Central Lancashire și geneticieni de la Universitatea din Viena, Universitatea din Țara Bascilor și Universitatea Harvard.
Muzeul Corinium, Cirencester, a oferit permisiunea de a eșantiona rămășițele din colecția lor.
Material furnizat de Universitatea Newcastle
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu