Cunoaste lumea

Noutăți

Tunelul Vespasian Titus, un exemplu magnific de inginerie romană (Foto-Video)

  •  
  •  
  •  

În jurul anului 300 î.e.n., Seleucus I, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, a fondat, pe actuala coastă sud-estică a Turciei, orașul Seleucia Pieria.

Situat la nord de gura râului Orontes, la poalele Munților Amanus (azi, Munții Nur), orașul a primit numele de Pieria deoarece îi amintea lui Seleucus de regiunea macedoneană cu același nume.

Seleucia Pieria a devenit în curând portul maritim pentru principalul oraș din zonă, Antioquia del Orontes, și a fost o enclavă strategică pentru controlul regiunii siriene.

Tocmai din acest motiv, în anul 64 î.e.n. a fost cucerit de trupele lui Pompei, care l-a încorporat în Imperiul Roman.

Din Munții Amanus până la Seleucia Pieria curgea un râu care trecea de ziduri (al căror perimetru era de 12 kilometri), apoi străbătea centrul orașului și se îndrepta spre mare, în zona portului.

În primii ani, nu a fost o problemă, dar după câteva decenii sedimentele transportate de râu au început să se acumuleze în port, ceea ce făcea necesară dragarea acestuia cu regularitate.

Problema se agrava primăvara, în timpul dezghețului, când râul creștea, producând frecvent inundații. Așadar, în secolul I, când Roma era condusă de împăratul Vespasian, s-a decis canalizarea râului și devierea acestuia astfel încât să înconjoare orașul, în loc să treacă prin el.

Au fost proiectate un dig sau un baraj de deviere și un canal care străbate două tuneluri artificiale, de 875 metri lungime, toate săpate în stâncă.

Lucrarea nu a putut fi finalizată în timpul vieții lui Vespasian și a fost continuată de fiul său, Titus, fiind terminată abia în secolul II, sub un alt împărat, Antoninus Pius.

Potrivit UNESCO, tunelul este unul dintre cele mai bune exemple de inginerie romană și una dintre cele mai deosebite structuri ale lumii romane care oferă soluții la problemele urbane.

Astăzi, ansamblul poate fi vizitat. Se găsește lângă orașul modern Çevlik, la aproximativ 35 de kilometri sud-vest de Antakya (Antiohia antică).

O inscripție sculptată în stâncă la intrarea în prima secțiune a tunelului menționează numele lui Vespasian și al lui Titus, iar o alta, localizată în canalul de ieșire, numele lui Antoninus. (Mai mult: Incredibilia)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii