Tratamentele cu celule stem ajută la regenerarea pielii afectată de soare

De ceva timp, unii chirurgi plastici folosesc celule stem pentru a trata pielea îmbătrânită, afectată de soare.
Dar, deși au obținut rezultate bune, nu a fost clar cum funcționează aceste tratamente – folosind celule stem adulte recoltate din propriul corp al pacientului – pentru întinerirea pielii feței „fotoîmbătrânite”.
Un nou studiu la nivel microscopic oferă răspunsul: în câteva săptămâni, tratamentul cu celule stem elimină rețeaua de elastină deteriorată de soare și le înlocuiește cu țesuturi și structuri normale, nedeteriorate – chiar și în straturile mai profunde ale pielii.
Injectarea propriilor celule stem mezenchimale (MSC) ale pacientului este „adecvată, competentă și suficientă pentru a provoca regenerarea structurală completă a pielii îmbătrânite de soare”, potrivit raportului Dr. Luis Charles-de-Sá, MD, din Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazilia, Natale Gontijo-Amorim, MD și Gino Rigotti, MD al Universității Verone-Italia și colegii săi.
Studiul lor apare în numărul din iunie al Plastic and Reconstructive Surgery®, jurnalul medical oficial al Societății Americane a Chirurgilor Plastici (ASPS).
Cercetătorii au evaluat efectele la nivel celular și molecular ale tratamentului MSC asupra pielii faciale deteriorate de soare (fotoîmbătrânite).
Toți cei 20 de pacienți din studiu, cu vârsta medie de 56 de ani, au fost programați pentru o intervenție chirurgicală de lifting facial. Pacienții au trăit în nord-estul Braziliei, o regiune în care se așteaptă o expunere intensă la soare.
Constatările au sugerat că celulele stem au declanșat fiecare dintre numeroasele căi la nivel celular și molecular implicate în repararea și regenerarea pielii.
Utilizarea pacientului cu propriile MSC derivate din grăsimi „poate fi o propunere relevantă pentru acțiunea anti-îmbătrânire în regenerarea pielii umane fotodeteriate„, scriu Dr. Charles-de-Sá și colegii săi.
Materiale furnizate de Wolters Kluwer Health
Foto: Wikipedia – Celule stem embrionare umane. A: colonii nediferențiate. B: celula fiică a neuronului
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu