Tin Hinan, mormântul reginei antice tuaregă

Tin Hinan este numele dat de tuaregi unei femei de prestigiu din secolul al III-lea sau al IV-lea al cărei schelet a fost găsit într-un mormânt pre-islamic din Munții Ahaggar, Algeria.
Tin Hinan este uneori denumit „Regina Hoggarului”, și de către tuaregi ca Tamenokalt care înseamnă și „regină”.
Numele înseamnă literalmente „femeie din corturi”, dar este tradus prin „Regină a taberei” (cu „tabără”, posibil referindu-se la grupul de morminte care o înconjoară) sau mai metaforic ca „Mama noastră a tuturor”.
Exploratorul francez Henri Lhote a susținut că mormântul Tin Hinan este diferit de mormintele înconjurătoare din sudul Algeriei și este mai tipic pentru arhitectura folosită de legionarii romani pentru a-și crea fortificațiile în zonele deșertice.
El credea că mormântul a fost, prin urmare, probabil construit deasupra unui castrum roman anterior, care a fost inițial ridicat în jurul anului 19 î.Hr., când consulul Lucius Cornelius Balbus a cucerit teritoriile garamantiene și a trimis o mică forță expediționară pentru a ajunge la râul Niger.
Cu toate acestea, această ipoteză este respinsă de majoritatea savanților de astăzi.
Mormântul Tin Hinan este un mormânt monumental situat la Abalessa în Sahara, în Munții Hoggar din sudul Algeriei. Mormântul a fost construit pentru Tin Hinan, regina antică tuaregă a lui Hoggar (Ahaggar).
Mormântul Tin Hinan este menționat în jocul video Amnesia: The Dark Descent și este vizitat în continuarea din 2020, Amnesia: Rebirth.
Conform documentelor găsite împrăștiate pe tot parcursul jocului, mormântul ar conține două globuri mitice, care sunt importante pentru povestea jocului.
Mormântul a fost deschis de Byron Khun de Prorok cu sprijinul armatei franceze în 1925, iar alți arheologi au făcut o investigație mai aprofundată în 1933.
În anii 1960, antropologul E. Leblanc a examinat scheletul din mormântul Tin Hinan. El a observat că rămășițele erau înalte și subțiri, cu bazin îngust, umeri largi și picioare zvelte.
În general, scheletul seamănă foarte mult cu cele găsite în monumentele faraonice din Egiptul antic. Cadavrul găsit în mormânt se află acum în Muzeul Bardo din capital Alger.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu