Cunoaste lumea

Noutăți

Theodor DAMIAN: Era post-adevărului

  •  
  •  
  •  

Niciodată nu s-a trăit într-o ordine a lumii mai confuză și distorsionată ca a noastră, unde minciuna este poruncită și răsplătită, unde comportamentul individualist exacerbat devine virtute și unde știrile false în mod constat ne invadează creierii.

William Davis numește acest tip de lume și timp „era post-adevărului”. Este era unde ordinea lumii a devenit dezordinea lumii.

Timpul când valorile absolute coabitau în armonie cu valorile relative, când absoluturile morale reprezentau ultimul resort în luarea deciziilor, în standardul de comportament și cel relațional, precum și în cazul dilemelor existențiale, este trecut.

Ceea ce vedem azi este relativizarea absolutului şi absolutizarea relativului.

Relativizarea valorilor absolute este descrisă de către David Brooks într-un articol despre cultivarea minciunilor în termenii următori:

„Trebuie să-ți găsești propriul tău adevăr. Asta înseamnă privatizarea sensului. Nu mai este la latitudinea școlilor să predea un set coerent de valori morale, să învețe o societate.

Fiecare își alege propriile valori şi oferă propriile sale răspunsuri la întrebările ultime ale vieții”.

Aceasta este situația care duce la confuzia morală și contribuie la pierderea ideii de scop și direcție în viață.

De fapt, absoluturile morale ce zidesc caracterul, puterea şi sensul clar de scop și direcție provin din „valorile create și transmise de comunități și instituții puternice și auto-confidente. Oameni își acumulează valorile subscriind acestor comunități și instituții și participând la conversațiile ce au loc în sânul lor”.

Dar asta pare să fie istorie acum. Iar istoria, ca element ce întărește identitatea personală și națională, este aruncată în dizgrație de către noii predicatori ai unui anume tip de globalism.

În careta sa Suicide of the West: How the rebirth of tribalism, populism, nationalism and identity politics is destroying American democracy (Sinuciderea Occidentului: Cum renașterea tribalismului, populismului, naționalismului și a politicilor de identitate distrug democrația americană) Jonah Goldberg deplânge „decadența și disfuncția discursului public contemporan” și profețește că „ne aflăm la sfârșitul istoriei.”

Goldberg poate are dreptate că ne aflăm la sfârșitul istoriei, dar în mod sigur nu din cauza problemelor ce țin de identitățile personale și naționale.

Dimpotrivă, acest lucru poate că e datorat intențiilor de suprimare a identității și de aruncare a lumii într-o masă amorfă prin manipularea sensului, normalizarea minciunii și globalizarea neloialității. Așa cum Steven Long recunoaște, noi trăim într-un timp „de largă orbire faţă de adevăr”.

Inversarea ordinii morale a lumii este evidentă, de exemplu, și în faptul că probleme considerate în trecut controversabile, cum ar fi divorțul, sexualitatea, folosirea moderată  drogurilor precum și mereu permisa greșeală a înjurării în fața unui microfon, nu mai sunt fatale pentru carierele politice.

Într-o societate permisivă, cum e numită a noastră în cartea Habits of the Heart (Obiceiurile inimii), unde totul e posibil și permis, atâta vreme cât știi să-ți susții un anume interes și să manipulezi un sistem, și uneori, mințile oamenilor, relativizarea valorilor nu este o surpriză.

Valorile absolute nu mai există. Așa începe confuzia și confuzia este contextul potrivit ce trebuie creat pentru schimbarea ordinii pentru a reinterpreta, sau în mod deliberat, a misinterpreta concepte, noțiuni, definiții spre avansarea interesului personal.

Obiectivitatea a devenit o noțiune istorică și teoretică. Ca și frumusețea, adevărul se află în ochiul privitorului, al celui ce are puterea și mijloacele de manipulare și convingere.

Această situație devine un fel de bellum omnium contra omnes, războiul tuturor împotriva tuturor, unde cei cu mai puține scrupule vor învinge.

De ce avem nevoie într-o asemenea situație? Trebuie să revenim la principialitate și să reinventăm structurile morale sau, pentru a folosi un termen mai puternic, absoluturile morale.

Sursa: CERTITUDINEA


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii