Testarea ochilor șoferilor versus controlul din modul „pilot automat”

O echipă de cercetători condusă de University College London a dezvoltat o nouă metodă pentru a determina nivelul de atenție al șoferilor și gradul de pregătire al acestora de a răspunde la semnalele de avertizare atunci când folosesc modul auto-pilot.
Deși mașinile complet autonome, fără șofer, nu sunt încă disponibile pentru uz personal, mașinile cu un mod de pilot automat „fără șofer” sunt disponibile pentru uz comercial privat în unele locații, inclusiv Germania și anumite state din SUA.
„Cercetarea noastră arată că semnalele de avertizare ar putea să nu fie observate suficient de repede în astfel de cazuri”, declară specialiștii.
Când folosesc modul de pilot automat, șoferii pot să-și ia mâinile de pe volan și să participe la alte activități, cum ar fi să joace jocuri pe ecranul central integrat în mașină.
Cu toate acestea, modelele actuale pot solicita șoferului să preia controlul asupra mașinii în anumite puncte.
De exemplu, șoferii pot folosi modul „pilot automat” în timpul unui blocaj de trafic pe o autostradă.
Dar odată ce blocajul s-a îndepărtat și autostrada permite viteze mai mari de 40 mph, Inteligența Artificială va trimite șoferului un semnal de „preluare”, indicându-i că trebuie să revină la controlul deplin al conducerii.
Cercetătorii au testat dacă este posibil să detectăm dacă o persoană era prea absorbită de o altă sarcină pentru a răspunde rapid la un astfel de semnal de „preluare”.
Descoperirile arată că este posibil să detectăm nivelurile de atenție ale unui șofer și gradul de pregătire al acestuia de a răspunde la un semnal de avertizare, doar din monitorizarea modelului de privire.
Este izbitor că oamenii pot deveni atât de consumați de activitatea lor de pe ecran încât ignoră restul lumii din jurul lor.
Chiar și atunci când sunt conștienți că ar trebui să fie gata să-și oprească sarcina și să răspundă la tonuri cât de repede pot, durează mai mult să o facă atunci când atenția lor este absorbită de ecran, spun cercetătorii.
Material furnizat pentru science daily de University College London
Foto burst shopify Matthew Henry
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu