Cunoaste lumea

Noutăți

Teoriile conspirației și „sâmburele de adevăr”

  •  
  •  
  •  

Speculațiile pe seama activităților secrete ale statelor și guvernelor există de când lumea. Cu cât mai opresiv și mai autoritar regimul, cu atât mai secretoase serviciile și implicit cu atât mai aprige teoriile conspirației.

Unele dintre acestea au fost confirmate de realitate după mulți ani, când declasificările care le-au confirmat au ajuns doar știri de presă…

Există foarte răspândită în lumea contemporană teoria conspirației despre Deep State („Statul Profund”), care afirmă că există o parte necunoscută a guvernelor, care este responsabilă de luarea deciziilor.

Totul a pornit de la un incident din urmă cu peste un secol. În octombrie 1919, președintele american Woodrow Wilson a suferit un atac de cord care l-a făcut incapabil de a-și mai conduce țara.

Dar americanii au aflat despre asta abia în 1920. Între timp, soția lui Wilson, Edith, a condus SUA, iar vicepreședintele, care ar fi trebuit să treacă „la cârmă”, a fost împiedicat să facă asta.

Președintele Wilson nu a demisionat niciodată în mod oficial și abia în 1921 Warren Harding a preluat conducerea statului american, notează Reader`s Digest.

În 1976, Church Committee, un grup de lucru al Senatului american, a condus o investigație în ceea ce privește influența CIA asupra organizațiilor media americane și străine și a ajuns la concluzia că agenția administra o uriașă rețea globală, care-i oferea informații și, „la nevoie”, încerca să influențeze opinii prin intermediul propagandei.

Mkultra” este, la rândul său, una dintre cele mai cunoscute conspirații.

Ideea de bază a fost că Guvernul american testa substanțe halucinogene pe cetățenii și militarii americani fără ca aceștia să știe, pentru a verifica viabilitatea programelor de modificare comportamentală.

După decenii, au fost documentate cazuri de subiecți acționând violent și periculos în urma acestor teste.

La 2 august 1964, în timpul Războiului din Vietnam, nava USS Maddox, aflată într-o operațiune de culegere de informații de-a lungul coastelor nord-vietnameze, ar fi tras și ar fi avariat mai multe torpiloare inamice care o urmăreau prin Golful Tonkin.

Maddox ar fi fost de asemenea atacată de vase nord-vietnameze, la 4 august.

În 2005, însă, apărea un document nedatat, care demonstra că nu a existat niciun atac. De la această dezvăluire, mulți au acuzat Guvernul SUA de falsificarea incidentului, pentru a crește susținerea acordată războiului american din Vietnam.

Același val conspiraționist s-a ridicat și la începutul anilor 2000, când administrațiile guvernamentale ale președintelui Bush al Statelor Unite și primului ministru Tony Blair al Marii Britanii au acuzat guvernul irakian de construcția și stocarea armelor de distrugere în masă, pornind astfel războiul din Irak, deși nu s-a demonstrat ulterior că Irakul ar fi făcut acest lucru.

În prezent, teoriile conspirației se concentrează pe pandemia de COVID-19.

În timp ce specialiștii internaționali infirmă că ar fi vorba despre un virus fabricat în laborator, adepții conspirațiilor așteaptă viitoarele declasificări.

Potrivit revistei „Time”, jumătate din populația SUA crede în teoriile conspirației.

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii