Cunoaste lumea

Noutăți

Templul lui Apollo din Pompei

  •  
  •  
  •  

Un templu roman construit în anul 120 î.Hr. și dedicat zeului grec și roman Apollo în orașul roman antic Pompei din sudul Italiei.

Situată în forum (piață) și orientată spre partea de nord a orașului, este cea mai importantă clădire religioasă a orașului și are origini străvechi.

Cultul lui Apollo, importat din Grecia, era larg răspândit în Campania, iar din săpăturile arheologice din vecinătatea templului s-a dovedit a fi prezent în Pompei încă din secolul al VI-lea î.Hr.

Aspectul actual al sanctuarului datează de la reconstrucția sa din secolul al II-lea î.Hr. și o reconstrucție ulterioară pentru a repara daunele cauzate de cutremurul din 62, reparații care au fost lăsate incomplete în momentul erupției.

Templul, aflat în centrul unei incinte sacre, era înconjurat pe toate cele patru laturi de o serie largă de coloane de tuf din Nocera, inițial canelate și cu capiteluri ionice, care erau înlocuite cu coloane din stuc și capiteluri corintice pictate în galben, roșu și albastru inchis.

Arhitrava dorică elegantă de metope și triglife sprijinite pe coloane a fost transformată într-o friză continuă cu grifoni, festone și frunziș.

Astăzi, rămășițele frontului templului apar așa cum au făcut inițial, deoarece aproape toată această transformare în ipsos a dispărut.

Unele statui ale unei zeități au fost recuperate, îndreptate spre coloanele porticului, și se află acum la Muzeul Național de Arheologie din Napoli, deși copii ale a două dintre ele – una reprezintându-l pe Apollo, cealaltă un bust al Dianei – au fost plasate acolo unde au fost găsite originalul.

Templul însuși, un peripteros cu 48 de coloane ionice, se afla pe un podium înalt, pe un set impunător de trepte, într-o fuziune a ideilor arhitecturale grecești și italice.

În fața treptelor mai poate fi văzut un altar de marmură albă pe o bază de travertin, cu o inscripție latină care dă numele quattuorviri care l-au dedicat. În partea laterală a treptelor se află o coloană ionică ce susținea un cadran solar.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii