Templul Bayon din Cambodgia

Numele original pentru Bayon este Jayagiri sau „Muntele Victoriei” /„Muntele lui Brahma” cu rădăcini sanscrite asemănătoare la Sīnhāgiri („Ronca leului”).
Numele de Bayon a fost dat de Etienne Aymonier în 1880.
Potrivit raportului său, Bayon era transliterarea latină a ceea ce văzuse scris în khmer, numele palatului ceresc al lui Indra al cărui Bayon se presupunea a fi reflectarea pământească.
Templul este orientat spre est, clădirile sale sunt așezate înapoi spre vest în interiorul unor incinte alungite de-a lungul axei est-vest.
Deoarece templul se află exact în centrul orașului Angkor Thom, drumurile duc la el direct de la porțile din fiecare dintre punctele cardinale ale orașului.
Templul în sine nu are zid sau șanțuri, acestea fiind înlocuite cu cele ale orașului însuși: aranjamentul oraș-templu, cu o suprafață de 9 kilometri pătrați, este mult mai mare decât cel din Angkor Wat la sud (2 km²).
În cadrul templului însuși, există două incinte cu galerii și o terasă superioară. Toate aceste elemente sunt înghesuite unul împotriva celuilalt, cu puțin spațiu între ele.
Spre deosebire de Angkor Wat, care impresionează prin amploarea arhitecturii sale și a spațiilor deschise, Bayon „dă impresia că este comprimat într-un cadru prea strâns pentru el”.
Bayonul este un templu khmer bogat decorat legat de budismul la Angkor în Cambodgia.
Construit la sfârșitul secolului al XII-lea sau începutul secolului al XIII-lea ca templu de stat al regelui Jayavarman al VII-lea.
Cea mai distinctivă trăsătură a Bayonului este multitudinea sculpturilor (4 pe fiecare turn arătând către cele 4 laturi), fețe de piatră senine și zâmbitoare ale lui Buddha, (probabil modelate după chipul regelui Jayavarman VII), pe numeroasele turnuri care ies din terasa superioară și se grupează în jurul vârfului său central.
Echipa guvernamentală japoneză pentru salvgardarea Angkorului (JSA) a descris templul drept „cea mai izbitoare expresie a stilului baroc” al arhitecturii khmer, spre deosebire de stilul clasic din Angkor Wat.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu