Telescopul James Webb zărește primele „stele întunecate”

Stelele ies luminoase din întunericul spațiului datorită fuziunii, atomilor care se topesc și eliberează energie.
Dar dacă există o altă modalitate de a alimenta o stea?
O echipă de trei astrofizicieni – Katherine Freese de la Universitatea Texas din Austin, în colaborare cu Cosmin Ilie și Jillian Paulin de la Universitatea Colgate – a analizat imagini de la telescopul spațial James Webb (JWST) și a găsit trei obiecte strălucitoare care ar putea să fie „stele întunecate”, obiecte teoretic mult mai mari și mai strălucitoare decât soarele nostru, alimentate de particule de materie întunecată care se anihilează.
Dacă sunt confirmate, stelele întunecate ar putea dezvălui natura materiei întunecate, una dintre cele mai profunde probleme nerezolvate din întreaga fizică.
„Descoperirea unui nou tip de stea este destul de interesantă în sine, dar descoperirea că materia întunecată este cea care alimentează acest lucru – ar fi uriașă”, a spus Freese, director al Institutului Weinberg pentru Fizică Teoretică și al Catedrei Jeff și Gail Kodosky în Fizică la UT Austin, SUA.
„Când ne uităm la datele James Webb, există două posibilități concurente pentru aceste obiecte”, a spus Freese.
„Una este că sunt galaxii care conțin milioane de stele obișnuite, de populație III. Cealaltă este că sunt stele întunecate. Și credeți sau nu, o stea întunecată are suficientă lumină pentru a concura cu o întreagă galaxie de stele.„
Stelele întunecate ar putea, teoretic, să devină de câteva milioane de ori masa soarelui nostru și de până la 10 miliarde de ori mai strălucitoare ca soarele.
„Am prezis încă din 2012 că stele întunecate supermasive ar putea fi observate cu JWST”, a spus Ilie, profesor asistent de fizică și astronomie la Universitatea Colgate.
„Așa cum se arată în articolul nostru recent publicat pe PNAS, am găsit deja trei candidați de stele întunecate supermasive atunci când am analizat datele JWST pentru cele patru obiecte JADES cu deplasare mare spre roșu confirmate spectroscopic de Curtis-Lake și sunt încrezător că vom identifica în curând multe altele.„
Material realizat de Universitatea din Texas din Austin pentru Science Daily
Foto burst shopify Dakota Monk
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu