Cunoaste lumea

Noutăți

Teatrul Antic Pergamon – cel mai abrupt teatru din lume

  •  
  •  
  •  

Teatrul din Pergamon datează din perioada elenistică și avea spațiu pentru aproximativ 10.000 de persoane, în 78 de rânduri de scaune.

La o înălțime de 36 de metri, este cel mai abrupt dintre toate teatrele antice.

Zona de relaxare (koilon) este împărțită orizontal de două alei, numite diazomata, și vertical de scări de 0,75 metri lățime în șapte secțiuni în partea cea mai de jos a teatrului și șase în secțiunile mijlocii și superioare.

Sub teatru se află o terasă de 247 de metri lungime și până la 17,4 metri lățime, care s-a sprijinit pe un zid. Venind din Piața de Sus, se putea intra în terasă dintr-o clădire-turn la capătul sudic.

Această terasă nu avea spațiu pentru orchestra circulară, ceea ce era normal într-un teatru grecesc, așa că a fost construită doar o clădire de scenă din lemn care putea fi dărâmată atunci când nu avea loc nicio reprezentație.

Astfel, priveliștea de-a lungul terasei către Templul lui Dionysos din capătul nordic a fost nestingherită.

O clădire de scenă din marmură a fost construită abia în secolul I î.Hr. Au fost construite teatre suplimentare în perioada romană, unul în orașul nou roman și celălalt în sanctuarul lui Asclepius.

Biblioteca din Pergamon a fost a doua ca mărime din lumea greacă antică după Biblioteca din Alexandria, conținând cel puțin 200.000 de suluri.

Locația clădirii bibliotecii nu este sigură. Începând cu săpăturile din secolul al XIX-lea, a fost în general identificată cu o anexă a stoei de nord a sanctuarului Atenei din Cetatea de Sus, care a fost construită de Eumenes al II-lea.

Inscripțiile din gimnaziu care menționează o bibliotecă ar putea indica totuși cum clădirea se afla în acea zonă.

Pergamon a fost un oraș grecesc antic bogat și puternic din Misia. Este situat la 26 de kilometri de coasta modernă a Mării Egee, pe un promontoriu de pe partea de nord a râului Caicus (actualul Bakırçay) și la nord-vest de orașul modern Bergama, Turcia.

În perioada elenistică, a devenit capitala Regatului Pergamon în anii 281–133 î.Hr. sub dinastia Attalid, care a transformat-o într-unul dintre principalele centre culturale ale lumii grecești.

Multe rămășițe ale monumentelor sale pot fi încă văzute și mai ales capodopera Altarului din Pergamon.

Pergamon a fost cea mai nordică dintre cele șapte biserici din Asia citate în Cartea Apocalipsei Noului Testament.

Orașul este centrat pe o masă de andezit de 335 de metri înălțime, care a format acropola. Această masă se îndepărtează brusc pe laturile de nord, vest și est, dar trei terase naturale din partea de sud oferă un traseu până la vârf.

La vest de acropole, râul Selinus (modernul Bergamaçay) trece prin oraș, în timp ce râul Cetius (modern Kestelçay) trece la est.

Pergamon a fost adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2014.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii