Cunoaste lumea

Noutăți

Taq-e Bostan – una dintre cele 30 de relicve sasanide supraviețuitoare ale munților Zagros (Foto)

  •  
  •  
  •  

Complexul Taq-e Bostan cuprinde un relief de piatră în picioare și mai multe reliefuri asociate cu două arcuri tăiate de piatră. Ele ilustrează ceremoniile de învestire a regilor Ardashir II, Shapur II, Shapur III și Khosrau II.

De asemenea, înfățișează scenele de vânătoare ale lui Khosrau I.

Taq-e Bostan înseamnă „Arcul Grădinii” sau „Arcul făcut din piatră” și reprezintă un sit cu o serie de mari reliefuri de rocă din epoca Imperiului Sassanid al Persiei (Iran) , sculptat în jurul secolului IV d.Hr.

Acest exemplu de artă persană sassanidă este situată la 5 km de centrul orașului Kermanshah. Este situat în inima munților Zagros, unde a îndurat aproape 1.700 de ani de vânt și ploaie.

Inițial, mai multe surse erau vizibile lângă și sub reliefuri și arcade, dintre care unele sunt acum acoperite. Surse de lângă reliefuri alimentează încă un bazin mare în fața stâncii.

Situl a fost transformat într-un parc arheologic și au fost reunite o serie de capiteluri coloane sassaniene și islamice târzii (unele găsite la Taq Bostan, altele la Muntele Behistun și Kermanshah), relatează wikipedia.

Sculpturile, unele dintre cele mai bune și mai bine conservate exemple de sculptură persană sub sassanide, includ reprezentări ale investiturilor lui Ardashir II (379-383) și Shapur III (383-338).

Ca și alte simboluri sassanide, Taq-e Bostan și modelele sale de relief accentuează puterea, tendințele religioase, gloria, onoarea, imensitatea curții, jocul și spiritul de luptă, festivitatea, bucuria și bucuria.

Regii sasanizi au ales un cadru frumos pentru reliefurile lor stâncoase de-a lungul unui punct istoric și al unui camping de pe ruta caravanei Drumul Mătăsii.

Reliefurile sunt adiacente izvoarelor sacre care se golesc într-un bazin mare reflectorizant de la baza unei stânci de munte.

Taq-e Bostan și relieful său de stâncă sunt una dintre cele 30 de relicve sasanide supraviețuitoare ale munților Zagros.

Potrivit lui Arthur Pope, fondatorul Institutului iranian de artă și arheologie din Statele Unite ale Americii, „arta era caracteristică poporului iranian și darului cu care au înzestrat lumea”.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii