Tanti Radio și „Ora copiilor”
![kids[1]](https://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2015/10/kids1-405x264.jpg)
„Alo, Alo, aici Radio Bucureşti!” – cu aceste cuvinte a început la 1 noiembrie 1928 difuzarea primei emisiuni a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, aşa cum se numea actuala Societate Română de Radio. De atunci, radioul public emite neîntrerupt.
În 1929 au început şi emisiunile pentru copii, prima emisiune s-a numit „Ora copiilor” cu prima transmisiune directă de la Opera Română cu „Aida” de Giuseppe Verdi, apoi cu prima transmisie în direct a unui concert, de la Ateneul Român, urmând să aducă la microfon, timp de 16 ani, poveștile Titelei Haque, cea care pentru generații de copii a fost „tanti de la radio”, sau „tanti radio„. Vocea ei se auzea în fiecare joi, făcând zeci de copii fericiți!
Dintre piesele realizate în cadrul Orei copiilor se numără:
- Legenda Babei Dochia
- Paştile-n sat
- Chipuri din cărţi
- Punguţa cu doi bani
- Greerele şi furnica
- Poveste de toamnă
- Puiul
- Prinţul fericit
- Hänsel şi Gretel
- Cireşica fata de împărat
Titela Haque, „tanti radio”, a fost „fiica doctorului Petre Bugulescu, rămasă de mică fără mamă, crescută la internat şi lipsită de afecţiunea părintească. Titela s-a refugiat în lumea frumoasă a poveştilor, cultivând mereu ‘dorinţa de a citi tot ce putea să încânte copilăria mea atât de tristă’, aşa cum aflăm din autobiografia sa.” (historia.ro)
Emisiunile sale erau adresate cu precădere elevilor din clasele primare. „A scris povești, piese pentru copii, jucate de copii, le-a făcut ghicitori, le-a făcut Poşta copiilor, le publica fotografiile în revista Natura şi Radiofonia şi aşa s-a cimentat legătura între Tanti Radio şi copiii ei cei nevăzuţi, dar iubiţi din toată inima.” (jurnalul.ro)
surse: stiri.tvr.ro, jurnalul.ro, enciclopediaromaniei.ro, historia.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu