Tăierea pădurilor la nivel mondial duce la dispariţia primatelor

În lume sunt inventariate în total 703 specii și subspecii de primate. Existența lor este pusă sub semnul întrebării din cauza distrugerii pădurilor, în mod special în urma incendiilor și a tăierilor de păduri pe tot mapamondul.
„Sperăm ca acest lucru să atragă atenția asupra celor mai puțin cunoscute specii de primate, unele fiind probabil absolut necunoscute majorității oamenilor”, a afirmat primatologul Christoph Schweitzer, director al programului de conservare al Societății zoologice din Bristol, Marea Britanie. (agerpres) Tot el a menționat că speciile de lemurian pitic din munții Lavasoa, specie descoperită acum doi ani și maimuța Roloway din Ghana și Coasta de Fildeș, sunt „foarte aproape de extincție”. Cele mai multe specii ameninţate de dispariţie trăiesc în Madagascar și Vietnam.
„Deosebit de amenințate sunt maimuțele urlătoare și maimuțele păianjeni din America de Sud. Toate aceste specii au dimensiuni destul de mari și atrag atenția braconierilor sau celor care le consideră ținte prioritare de vânătoare pentru hrană”, a adaugat Christoph Schweitzer.
Tăierea pădurilor nu reprezintă o ameninţare doar pentru viaţa primatelor, ci şi pentru exploatarea nefirească a lemnului, ducând la dispariţia a zeci şi sute de mii de hectare de pădure, lucru ce modifică întreg ecosistemul la nivel mondial. Printre ţările care vor adopta foarte curând o nouă lege ce se va împotrivi tăierii pădurilor, se numără şi Albania.
“Suntem obligați să luăm această decizie, aparent drastică, din cauza situației nefavorabile cu care ne confruntăm de peste 40 de ani”, a declarat ministrul albanez al mediului, Lefter Koka, subliniind că exploatarea resurselor forestiere ale țări a fost excesivă în toată această perioadă, ţinînd cont ca în anul 1991 Albania avea circa 1,5 milioane de hectare de păduri. (agerpres). De atunci, 200.000 de hectare au fost distruse ireversibil. Principalele cauze au fost proasta gestiune, tăierea ilegală a arborilor, construcțiile ilegale în zonele împădurite și incendiile frecvente, acţiuni întâlnite în majoritatea ţărilor ce deţin întinderi largi de păduri.
surse: agerpres, dailynews, AFP
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu