„Tablourile vii” ale lui Arthur Mole! Imagini de propagandă din 30.000 de oameni…(Foto-video)

Înaintea exercițiilor de coregrafie de masă din URSS, Germania nazistă, Coreea de Nord sau România au existat „tablourile vii” ale lui Arthur Mole, imagini propagandistice realizate din grupuri de până la 30.000 de oameni.
Născut în Anglia în 1889, Arthur Mole a fost un fotograf comercial devenit celebru în toată lumea pentru o serie de fotografii realizate mai ales în timpul Primului Război Mondial, în care zeci de mii de soldați și rezerviști erau aranjați pentru a forma tablouri gigantice…
Tehnica folosită de Mole se numește anamorfoză și este folosită în artă de mii de ani (există exemple și din preistorie), dar a fost desăvârșită și popularizată în opere din perioada Renașterii.
Cheia tehnicii lui Mole consta în fotografierea oamenilor dintr-un loc în care liniile perspectivei dădeau naștere unor imagini care aveau sens.
Arta lui Arthur Mole era, așadar, o formă de propagandă de război, însă una realizată la o scară nemaiîntâlnită până atunci.
Zeci de mii de militari deveneau părțile componentele – „pixelii” – unei imagini, în spectacole patriotice pe care mulți doreau să le vadă.
Fotografiile lui Mole au fost distribuite la nivel național, în special sub formă de cărți poștale. Datorită acestor creații, Mole este considerat un pionier în domeniul fotografiilor de masă regizate.
Citește mai mult: Incredibilia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu