Cunoaste lumea

Noutăți

Tăblițele de aur Pyrgi: o comoară bilingvă antică

  •  
  •  
  •  

Datând din anul 500 î.Hr., tăblițelel de aur Pyrgi au fost descoperite în 1964 în urma unei excavații realizate într-un sanctuar din vechiul oraș Pyrgi, în sudul Italiei. Cele trei plăci de aur conțin găuri în jurul marginilor acestora, ceea ce indică faptul că erau probabil legate într-o anumită formă. Ceea ce face ca tăblițele cu adevărat speciale este faptul că acestea sunt bilingve.

Două dintre tăblițe sunt inscripționate în limba etruscă, iar al treilea în feniciană, iar astăzi sunt considerate cele mai vechi documente preromane descoperite în Italia. Acestea conțin mărturia unei jertfe făcute de regele Thefarie Velianas zeiței feniciene Astarte, cunoscută și sub numele de Ishtar. Aceasta a fost inițial cunoscută în Sumer ca Inanna. Cultul vechii zeițe Mesopotamiene asociate cu dragostea, frumusețea, sexul, dorința, fertilitatea, războiul, justiția și puterea politică s-au răspândit în întreaga regiune.

Potrivit lui William J. Hamblin, profesor de istorie la Universitatea Brigham, cele trei tăblițe de aur Pyrgi sunt un prim exemplu al răspândirii practicii feniciene de a scrie texte sacre pe plăci de aur. Deși artefactele nu pot fi privite ca o enigmă străveche, ele sunt, totuși, de o valoare istorică extraordinară și ne oferă o perspectivă unică asupra modului în care oamenii din acele timpuri își făceau cunoscută credința. Tăblițele de aur Pyrgi sunt păstrate acum în cadrul Muzeului Etrusca Villa Giulia, din Roma.

Etruscii, un popor de limbă ne-indoeuropeană, au locuit regiunea Toscana, Italia de azi, începând cu 1000–900 î.Hr. până în sec. I d.Hr., înaintea întemeierii Republicii Romane. Originea etruscilor a stârnit numeroase controverse. Există două teorii privind originea etruscilor în Italia: una a imigrării, cealtaltă a autohtoniei. Potrivit lui Herodot, etruscii au provenit din regiunea anatoliană Lidia (Lydia) și de pe unele insule din Marea Egee (îndeosebi Lemnos), iar Dionis din Halicarnas era de părere că etruscii erau autohtoni în Etruria. În baza celor mai recente evaluări științifice, ipoteza lui Herodot este cea plauzibilă. Limba etruscă încă nu este cunoscută bine. Majoritatea informațiilor despre etrusci provin din surse romane.

sursa: http://www.ancientpages.com/2018/11/23/pyrgi-gold-tablets-a-rare-ancient-bilingual-treasure/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii