Taberele de vară pentru copii îmbunătățesc sănătatea psihică a acestora

Mulți psihologi, precum Jean Piaget, Howard Gardner, Albert Bandura, au recomandat taberele ca fiind unul din cele mai bune contexte pentru dezvoltarea copiilor.
Ce sunt, de fapt, taberele? Microsocietăți în care copiii interacționează, se relaxează și învață conștient și inconștient abilități noi.
Există organizatori de tabere, precum Wind Discovery, care creează un mediu divers și echilibrat pentru copii, încurajând socializarea, gândirea creativă, activitățile în aer liber.
Dinamica taberelor îi trece pe participanți prin stări de bucurie, concentrare, împlinire când reușesc, dar și tristețe atunci când ceva nu le iese.
Sub îndrumarea instructorilor, învață să depășească eșecul și să-l considere parte din viață, să celebreze succesul, să fie altruiști, dar și competitivi, în funcție de situație.
Diversitate și implicare
Howard Garner a subliniat importanța unui mediu mediu divers și stimulant pentru dezvoltarea copiilor, iar taberele oferă această oportunitate prin interacțiunea cu alți copii și prin implicarea într-o gamă largă de activități.
Un plus pe care-l aduc astfel de contexte este faptul că regulile și valorile sunt diferite de cele de la școală.
Ei nu sunt evaluați pe baza unor criterii rigide, ci le sunt create mediile potrivite pentru a explora activități și stări noi, pentru a se cunoaște pe ei înșiși, observând singuri ce le place sau nu le place, care sunt limitele actuale și pe care dintre ele vor să le depășească.
Observare și imitarea
Rolul observării și imitării în învățarea comportamentului social a fost subliniat de Albert Bandura.
Copiii își dezvoltă caracterul și atitudinea în funcție de cele mai pregnante modele pe care le întâlnesc.
În vacanțe, de cele mai multe ori, petrec foarte mult timp pe telefon sau se întâlnesc cu aceiași prieteni de la școală.
Participarea la o tabără de vară le dă posibilitatea să-și facă amici noi, să interacționeze cu modele noi, să vadă exemple pozitive, abordări constructive în fața provocărilor, să exerseze socializarea și să pună deja în practică tot ceea ce-și însușesc.
Dezvoltarea independenței și a capacității de a lua decizii
Atunci când copilul pare să nu mai asculte de nicio culoare, este doar o manfestare a ceea ce psihologii Edward Deci și Richard Ryan numesc „nevoile psihologice fundamentale ale copiilor”: competența, autonomia, relaționarea socială.
Taberele pot fi un mediu propice pentru satisfacerea acestor nevoi. Copiii se pot implica în activități variate și pot experimenta succesul și progresul în ceea ce fac, dezvoltându-și astfel sentimentul de competență.
De asemenea, taberele oferă oportunitatea de a face alegeri și de a-și exercita autonomia într-un mod controlat și sigur. Interacțiunile sociale din cadrul taberelor facilitează, de asemenea, relaționarea și formarea de legături sociale semnificative, contribuind la satisfacerea nevoii de relaționare socială
Creșterea motivației de a învăța
În tabere copiii au ocazia să vadă alți copii și adulți pasionați, entuziaști, dornici să experimenteze și să învețe lucruri noi. În plus, mediul oferă foarte mulți stimuli, de la interacțiunea socială până la provocările pe care trebuie să le depășească singuri sau cu ghidajul instructorilor.
Fiind încurajați să participe activ la activități pe care poate acasă le-ar refuza din start (cum ar fi o plimbare, sportul, mâncatul sănătos, renunțarea pentru anumite ore la telefon), respectiv să-și exploreze interesele, experimentează succesul, plăcerea produsă de respectivele acțiuni și dezvoltă o atitudine pozitivă față de învățare și încredere în ei înșiși.
Formarea unui atașament securizant
Există o legătură certă între relația dintre copii și figurile de atașament în ceea ce privește dezvoltarea emoțională și socială armonioasă.
Un atașament securizant se poate dezvolta doar într-un mediu sigur și stabil, iar taberele oferă un astfel de mediu, în care copiii se simt în siguranță și dezvoltă relații de încredere cu mentorii și colegii. Astfel, ei învață să lege prietenii sănătoase, să fie asertivi și empatici.
Prin urmare, efectele taberelor de vară asupra sănătății psihice a copiilor sunt foarte diverse și profunde, impactând atât viața de copil, cât și pe cea de adult. În copilărie se formează multe obiceiuri și convingeri despre sine și despre lume și deseori la școală și în grupurile de prieteni formate acolo se repetă aceleași idei care sunt mai mult sau mai puțin bune.
Printre acestea se numără aversiunea față de sport, de învățat și judecarea aspră a propriei persoane prin comparație cu ceea ce se promovează pe Social Media.
Taberele de vară sunt contextul perfect, în care să întâlnească adulți și tineri cu perspective constructive asupra vieții, să audă idei noi, abordări noi, să simtă pe pielea lor beneficiile sportului, să observe cât de important e să ai prieteni buni, care te ajută când dai de o provocare, să vadă că învățatul în sine și abilitatea de a aplica ceea ce știi sunt mai importante decât o notă proastă sau bună, ori remarcile profesorului de la clasă.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu