Syn 3.0 – Bacteria artificială care are cel mai mic număr de gene necesare pentru susținerea vieții

Un genom bacterian artificial, cu cel mai mic număr de gene necesare pentru susținerea vieții, a fost creat într-un laborator, deschizând calea pentru obținerea de noi organisme sintetice, cu seturi personalizate de gene care vizează sarcini specifice. Bacteria nou creată, poate metaboliza substanțele nutritive, are doar 473 de gene și chiar capacitatea de a se autoreproduce.
„Noua reușită arată modul în care viața poate exista și în cele mai simple organisme. Totuși trebuie să fim atenți. Uneori, o singură genă îndepărtată, nu este importantă, însă împreună cu o alta, ar putea fi esențială pentru viață. E ca și cum am privi un Boeing 777 … și am începe să scoatem o aripă. Avionul ar mai putea zbura în continuare și chiar ar putea ateriza, astfel încât am ajunge să fim tentați să spunem că aripile nu sunt esențiale, până când nu o scoatem și pe a doua”, a declarat Craig Venter, CEO al Institutului Craig J. Venter (JCVI).
Noua bacterie numită Syn 3.0, are 531,000 de perechi de baze pentru 473 de gene, însă dintre toate acestea, cercetătorii nu au fost încă în măsură să înțeleagă funcțiile a 149 de gene, ceea ce ar putea duce în viitor și la o mai mare diminuare a numărului lor, pentru a vedea cu exactitate care este numărul minim de gene necesare vieții.
Potrivit dezvoltătorilor genomului artificial, aceste organisme sintetice ar putea fi foarte utile în crearea de medicamente.
„Vrem să ajungem la capacitatea de a putea determina și înțelege cu o precizie de 100% funcțiile fiecărei gene din organism, iar Syn 3.0 ne va ajuta cu siguranță să vedem ce este esențial pentru viață” a concluzionat Venter.
sursa: livescience.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Nu pare deloc promițător, așa poate ne vor distruge mai repede specia umană,
Dumnezeu a creat,stiinta a clonat.RAMANE DE VAZUT DACA E MARELE PACAT