Symplocarpus foetidus, planta care generează căldură. Cum este posibil și la ce o ajută acest lucru?

Între sfârșitul lunii februarie și mai, în zonele împădurite și umede din Canada și nord-estul Statelor Unite, vom descoperi o plantă pe cât de parfumată pe atât de neobișnuită numită Symplocarpus foetidus. Ei bine, aceste plante răsar odată cu apariția primăverii, când zăpada nu este pe deplin topită. Pe măsură ce planta începe să înflorească, aceasta pur și simplu are capacitatea de a topi zăpada din jurul său. Da, ați înțeles bine, căldura necesară pentru topirea zăpezii nu vine de la soare, ci din plantă.
Symplocarpus foetidus este una dintre puține plante care are capacitatea rară de a genera căldură – un fenomen cunoscut sub numele de termogeneză. Această plantă poate genera o cantitate semnificativă de căldură, mai mare decât cea pe care unele mamifere o pot obține. Extrem de interesant și fără o explicație științifică este și faptul că această rată a producției de căldură este direct proporțională cu mediul înconjurător în care se dezvoltă planta. Cu alte cuvinte, cu cât mediul este unul mai răcoros și ferit de razele Soarelui, cu atât mai multă căldură va genera planta pentru a se putea dezvolta.
Într-un experiment, s-au descoperit faptul că temperatura florii Symplocarpus foetidus poate crește cu 9 ° C mai mult decât cea a aerului din mediul înconjurător în care se află. Biologii cred că aceste plante termogene generează căldură pentru a ajuta la polenizare. Căldura face parfumul florii mai volatil, caea ce ajută mirosul să se răspândească mai mult, astfel încât insectele să le găsească de la o distanță mult mai mare. De asemenea, căldura face ca plantele termogenetice să fie atractive pentru insectele care caută căldură și confort.
sursa:amusingplanet.com/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu