Cunoaste lumea

Noutăți

Swarovski și partidul național-socialist

  •  
  •  
  •  

Membrii familiei Swarovski au fost campioni timpurii, activi și entuziaști ai național-socialismului și cel puțin șase dintre membrii săi și-au păstrat calitatea de membru al partidului ilegal înainte de anexarea Austriei la Germania național-socialistă la 12 martie 1938.

Cu trei săptămâni mai devreme, 500 de manifestanți din orașul tirolez Wattens au organizat o procesiune la lumina torțelor care s-a încheiat cu scandările „Sieg Heil” și „Heil Hitler”.

Poliția a stabilit că majoritatea participanților erau angajați ai fabricii Swarovski, printre care moștenitorii familiei Swarovski Alfred, Wilhelm și Friedrich.

În raportul său către poliția de stat din 14 februarie 1947, administratorul districtului Innsbruck l-a numit pe șeful companiei, Alfred Swarovski, „un membru entuziast al NSDAP.”

Alfred Swarovski l-a lăudat pe Hitler la adunările de afaceri și a luat măsuri în calitate de lider regional de afaceri pentru a se asigura că „Industria tiroleză ar putea fi integrată cât mai bine posibil în angrenajele enorme ale economiei Germaniei Mari și în ordinea economică național-socialistă”.

El a trimis „felicitări de loialitate recunoscătoare” lui Adolf Hitler la cea de-a 49-a aniversare și a aranjat o donație de 100.000 de șilingi pentru ca Hitler să înființeze o casă de vacanță în Tirol.

Compania și-a exploatat conexiunile politice și administrația asociației regionale de afaceri pentru a ieși mai puternică din epoca nazistă.

În timpul războiului și-a diversificat producția și și-a extins liniile de afaceri, adăugând abrazive, dispozitive optice, telescoape, binoclu și alte linii de produse în timpul războiului și crescând de la 500 la aproape 1.200 de angajați între Anschluss și martie 1944.

Din apartenența la partid, am profitat doar de faptul că mi-a fost posibil, în calitate de membru de partid, să inițiez negocierile necesare pentru menținerea companiei și să o duc cu succes cu agențiile economice responsabile ale Reichului”, Alfred Swarovski a declarat Tribunalului Popular din Innsbruck după război.

În 1994, istoricul Horst Schreiber a scris despre trecutul lui Swarovski, dar nu a primit acces la arhivele companiei.

Site-ul web al Swarovski Group omite mențiunea perioadei naziste în secțiunea „Istoria noastră”, sărind peste anii dintre 1931 și 1949 pe cronologia sa.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii