Suntem vinovaţi de faptul că albinele au devenit dependente de pesticide?

Conform mai multor studii de teren efectuate în zonele unde se folosesc intensiv pesticidele, se pare că albinele au dezvoltat o dependenţă bizară pentru aceste produse chimice periculoase, o dependenţă similară întrucâtva cudependenţa pe care o au oamenii pentru fumat.
Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle şi Trinitz College din Dublin au demonstrat într-o serie de experimente că albinele şi bondarii din zonele afectate de folosirea îndelungată a pesticidelor au ajuns să prefere nectarul contaminat cu compuşi neonicotinoizi, care provin din pesticidele folosite pentru a ocroti recoltele de asaltul insectelor.
Noile descoperiri au fost publicate iniţial în periodicul Nature şi au atras atenţia oficialilor din cadrul UE care au luat în vedere chiar şi interzicerea în agricultura comunitară a pesticidelor pe bază de neonicotinoizi. Conservaţioniştii sunţin în continuare că aceste substanţe chimice sunt parţial responsabile de declinul albinelor, insecte afectate de o masivă reducere a populaţilor în decursul ultimilor ani.
O serie de cercetări anterioare au demonstrat că neonicotinoizii afectează sistemul interior de navigaţie al albinelor, afectându-le acestora capacitatea de a se hrăni. În prezent există trei tipuri de neonicotinoizi, toate fiind sub interzicere temporară sau permanentă în ţările UE, doar că moratoriul în privinţa lor expiră la sfârşitul acestui an. Fermierii şi agricultorii susţin că fără pesticide nu pot obţine recolte pe măsura cererii consumatorilor, iar ecologii susţin că dacă nu se interzic definitiv aceste substanţe albinele vor dispărea, iar în lipsa lor nu va mai avea cine să facă polenizarea plantelor, iar în această situaţie producţia va scădea mult mai mult comparativ cu cea rezultată în urma interzicerii pesticidelor.
Sursa: Daily Mail
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu