Cunoaste lumea

Noutăți

Suntem cu toții niște calculatoare cuantice? Oamenii de știință efectuează mai multe teste pentru a afla adevărul…

  •  
  •  
  •  

Este posibil ca creierele noastre să fie capabile să efectueze calcule avansate la nivel cuantic, iar acum oamenii de știință conduc o serie de experimente detaliate pentru a încerca să afle dacă acest lucru poate fi și demonstrat. Există numeroase similitudini între creierul uman şi modul în care funcționează un computer. Ambele procesează informații, iau decizii și funcţionează pe baza unor intrări și ieșiri prin care primesc şi transmit informaţii. Tocmai de aceea, unii cercetători cred că complexitate creierului uman poate fi explicată doar cu ajutorul fizicii cuantice. Astfel, fenomene precum inseparabilitatea cuantică și superpoziţia cuantică, care fac obiectul fizicii cuantice, ar putea sta la baza funcţionării creierului uman. Evident, nimeni nu poate susţine această ipoteză cu certitudine, dar este posibil ca în viitorul apropiat să aflăm dacă acest lucru este adevărat sau nu.

„Dacă în creierul uman se produc într-adevăr procese cuantice, atunci această descoperire ar putea revoluţiona actuala concepţie privind funcţionarea creierului uman. Funcţionarea computerului cuantic se bazează pe mecanica cuantică, care încearcă să explice funcţionarea Universului la cea mai mică scară dimensională, acolo unde fizica clasică se pare că nu mai poate fi utilizată. Spre deosebire de calculul clasic, în care biţii unui calculator există sub o formă binară, qubiţii pe care îi utilizează computerele cuantice se pot afla într-o superpoziţie de stări cuantice”, a declarat Matt Helgeson, de la University of California, Santa Barbara (UCSB).

Cercetătorii vor încerca să determine în urma unor experimente dacă qubiții pot fi stocaţi mai degrabă în spinul particulelor din nucleul atomic decât în electronii care înconjoară nucleul atomic. Astfel, atomii de fosfor din corpul uman ar putea acționa precum nişte qubiţi biochimici. De asemenea vor cerceta decoerența cuantică care afectează inseparabilitatea cuantică. Pentru ca creierul uman să funcţioneze precum un computer cuantic trebuie să existe un sistem de protecţie a qubiţilor biologici împotriva decoerenței.

Și nu în ultimul rând se vor studia mitocondriile, acele elemente celulare responsabile pentru metabolism și transportul ionilor prin organism. Este posibil ca mitocondriile să aibă, de asemenea, un rol important în inseparabilitatea cuantică. Cu alte cuvinte, neurotransmițătorii și activitatea cerebrală din creierul uman ar putea crea reţele cuantice similare celor din calculatorul cuantic. Până nu vom avea un răspuns final la aceste studii și experimente nu putem afirma cu certitudine dacă creierul uman este un calculator cuantic sau nu, însă cu siguranță timpul ne va desluși și această enigmă.

sursa: https://www.sciencealert.com/are-we-all-quantum-computers-with-quantum-brains
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Suntem cu toții niște calculatoare cuantice? Oamenii de știință efectuează mai multe teste pentru a afla adevărul…

  1. Cu totii suntem niste calculatoare cuantice, mai putin Dragnea care e pentium 1 ce functioneaza pe windows 10.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii