Suntem „bombardați” cu aproximativ 10 miliarde de fotoni intergalactici în fiecare secundă. Cum ne influențează aceștia bronzul

Astronomii au măsurat cu precizie cantitatea de lumină care ajunge pe suprafața Pământului din afara Căii Lactee și au descoperit că suntem bombardați cu aproximativ 10 miliarde de fotoni intergalactici pe secundă, de fiecare dată când ieșim afară, indiferent dacă este zi sau noapte.
„Cei mai mulți dintre fotonii de lumină care lovesc planeta provin de la Soare. Cu toate acestea, suntem, de asemenea, scăldați în radiații din afara galaxiei noastre, numite lumini de fundal extragalactice. Acești fotoni care străbat întreaga galaxie pentru a ajunge la noi provin din miezurile unor stele îndepărtate sau din spiralele unor găuri negre”, a declarat cercetătorul Simon Driver, de la Centrul Internațional pentru Radio și Astronomie (ICRAR).
Deși informația ar putea părea intimidantă, doar dacă ne gândim că în fiecare zi când stăm la plajă căpătăm un bronz cu iz intergalactic, echipa de cercetare susține că nu avem de ce să ne facem griji – ne-ar trebui mii de miliarde de ani de expunere excesivă la lumină pentru ca acea cantitate din afara galaxiei noastre să ne afecteze sănătatea și asta pentru că norii de praf din întregul Univers oferă protecție împotriva razelor nocive. Potrivit cercetătorului Rogier Windhorst de la Universitatea Arizona, galaxia însăși ne oferă o loțiune de bronzat naturală, protejându-ne de impuritățile care ne-ar putea afecta.
Descoperirea a fost publicată în revista Astrophysical Journal, iar din echipa de cercetare au făcut parte experți din cadrul Univerisăților din Australia de Vest, Arizona și Cardiff. Aceștia au analizat datele colectate de NASA Galaxy Evolution Explorer și Wide-field cu telescoapele în infraroșu. Cu ajutorul acestor date echipa a fost în măsură să măsoare cu precizie cantitatea de lumină care ne lovește planeta la diferite lungimi de undă – de la microni la milimetri. Așadar, data viitoare când stați la plajă amintiți-vă că bronzul dvs este, într-o mică măsură cei drept, cauzat și de lumina venită din afara galaxiei.
sursa: sciencealert.com
traducere și adaptare: Radu Ungurenau
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu