Cunoaste lumea

Noutăți

Studiu: Primele plante terestre au apărut în urmă cu 500 de milioane de ani

  •  
  •  
  •  

Potrivit unui nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, primele plante de pe Terra ar fi apărut în urmă cu aproximativ 500 de milioane de ani, în perioada Cambriană, cu aproximativ 100 de milioane de ani mai devreme decât se credea anterior. Potrivit dovezilor de până acum, în primele patru miliarde de ani din istoria planetei noastre, Pământul a fost lipsit complet de plante sau animale, singurele viețuitoare de la nivelul solului fiind bacteriile și microbii. Totul s-a schimbat odată cu apariţia plantelor terestre şi ecologizarea continentelor prin crearea habitatelor naturale pe care animalele le-au ocupat mai târziu. Pe baza celor mai vechi fosile de plante, oamenii de ştiinţă au estimat că plantele au apărut pe Pământ în urmă cu aproximativ 420 de milioane de ani.

Într-un studiu realizat de profesorul Philip Donoghue de la University of Bristol și Dr. Harald Schneider de la Natural History Museum din Londra, se arată că apariţia plantelor pe Pământ s-a produs cu o sută de milioane de ani mai devreme decât estimările anterioare, ceea ce schimbă concepţia actuală privind evoluția biosferei Pământului. Plantele au un rol important în dezagregarea şi alterarea chimică a rocilor continentale, un proces cheie în ciclul carbonului care reglează atmosfera şi climatul Pământului de-a lungul a milioane de ani.

„Rezultatele noastre arată că strămoșul plantelor terestre a apărut în mijlocul perioadei Cambrianului. Am folosit diferite ipoteze privind relațiile dintre plantele terestre și am constatat că acest lucru nu modifică vârsta estimată a celor mai vechi plante terestre. Orice încercări viitoare de a modela schimbările atmosferice trebuie să includă întreaga gamă de incertitudini pe care le-am folosit în această cercetare”, a declarat Mark Puttick, cercetător la University of Bristol.

Autorii studiului au folosit metodologia „ceasului molecular”, care ţine cont de diferențele genetice între diferite specii şi înregistrările fosile ale unor specii înrudite cu ele care au trăit anterior, pentru a stabili un calendar evolutiv al speciilor.

sursa: http://www.sci-news.com/biology/first-land-plants-05740.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii