Studiu al NASA: cinci PLANTE CARE ELIMINĂ SUBSTANȚELE TOXICE ce poluează aerul din clădiri

NASA a ajuns la concluzia că anumite plante de apartament sunt foarte eficiente în îndepărtarea substanțelor chimice (toxice) din aer. În cercetările efectuate în vederea îmbunătățirii calității aerului în mediile închise, NASA a constatat că frunzele anumitor plante au capacitatea de a îndepărta compușii organici volatili din aer. Aceștia constituie principalii poluanți din interiorul locuințelor, birourilor și atelierelor moderne. Printre compușii organici volatili din casele și de la locurile noastre de muncă se numără și acetona, benzenul, formaldehida și monoxidul de carbon. Unele noxe pot fi emanate de către mobilier (mai ales cel nou fabricat), imprimante sau de către produsele de curățare.
Poluarea aerului din casele noastre constituie o problemă spinoasă. Clădirile, indiferent dacă sunt noi sau vechi, pot avea niveluri ridicate de compuși organici volatili în interior, uneori atât de mari încât sunt perceptibile olfactiv (așa cum se întâmplă, de pildă, într-un magazin de mobilier). Inhalarea zilnică și în cantități mari a acestor compuși organici volatili poate determina, la persoanele mai sensibile, apariția așa numitului „sindrom al clădirii bolnave”, reducându-se productivitatea muncii și apărând simptome precum amețelile, astmul și alergiile.
Experimental, NASA a încercat să compare eficacitatea diferitelor plante în absorbția compușilor organici volatili cu caracter toxic. Plantele utilizate în experiment au fost Arborele de jad (Crassula ovata), Bromelia, Planta păianjen, Cactusul-copac de Caraibe și Dracaena. S-a descoperit, la NASA, că toate plantele au fost capabile să înlăture vaporii de acetonă din aer, dar numai Dracaena a fost capabilă de a elimina și metaboliza 94% din această substanță chimică. De asemenea, Bromelia a fost capabilă de a elimina șase din opt frecvenți compuși organici volatili, cu o eficiență de peste 80%, în 12 ore. Totodată, Arborele de Jad s-a dovedit foarte eficient în îndepărtarea toluenului.
Avem, prin urmare, motive suplimentare pentru a amplasa aceste frumoase plante în casele și la locurile noastre de muncă!
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursa: www.greenoptimistic.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Diefenbachia
Copilul meu avea momente cand ii apareau pete rosii pe fata si gat si plangea „motivat”,dar noi nu stiam de ce.In premergator fiind se juca si mai strangea in maini frunzele acestei plante.Dupa cateva episoade de plans,stand in sufragerie ganditor,mi-am oprit privirea asupra acestei plante si am decis sa ii mai tai din frunze pentru a nu mai ajunge copilul la ele.Dupa ce am curatat planta de frunzele de la baza ceva m-a „impins” sa pisc cu dintii o frunza.Nu va pot descrie ce durere a cavitatii bucale si a gatului mi-a provocat.S-a inflamat gura in asa hal incat nu mai puteam manca si abia respiram.Asa am stat vreo trei zile.REPET abia am piscat o frunza cu dintii.Mi-am dat seama atunci ca aceasta planta a cauzat problemele copilului meu.
Am intrat pe internet si am cautat pe forum-uri si chiar am mai gasit cazuri asemanatoare.Am descoperit ca multe din plantele decorative sunt otravitoare
Multe din aceste plante sunt vandute in magazinele de profil fara a fi insotite de avertismente sau a avea aprobare la vanzare.Acest subiect ar trebui mediatizat foarte bine.Contravine unor interese de marketing ,cu siguranta,dar oamenii trebuie macar sa stie,pentru a putea evita situatii neplacute ,daca nu chiar tragedii.
Asa ca domnule Tomi Tohaneanu,va sugerez a introduce acest subiect in articolele voastre si nu strica sa insistati bine pe el in toate zonele de TV,presa scrisa,mediu virtual…”lumea trebuie sa cunoasca” .Succes!