Strămoșii umani au preferat peisajele și o mare diversitate a ecosistemelor

Un nou studiu publicat în revista Science de o echipă internațională descoperă că speciile umane timpurii s-au adaptat la peisajele de tip mozaic și la diverse resurse alimentare, ceea ce ar fi crescut rezistența strămoșilor noștri la schimbările climatice din trecut.
Genul nostru Homo a evoluat în ultimii 3 milioane de ani – o perioadă de fluctuații în creștere ale climatului cald/rece.
Modul în care speciile umane timpurii s-au adaptat la intensificarea extremelor climatice, a erelor glaciare și a schimbărilor pe scară largă în peisaje și vegetație rămâne evazivă.
S-au adaptat strămoșii noștri la schimbările de mediu locale de-a lungul timpului sau au căutat medii mai stabile, cu resurse alimentare diverse?
A fost evoluția noastră umană influențată mai mult de schimbările temporale ale climei sau de caracterul spațial al mediului?
„Pentru siturile arheologice și antropologice și vârstele corespunzătoare, am extras tipurile de biom locale din modelul nostru de vegetație determinat de climă. Acest lucru a dezvăluit care biomi au fost favorizați de speciile dispărute de hominin H. ergaster, H. habilis, H. erectus, H. heidelbergensis și H. neanderthalensis și strămoșii tăi direcți – H. sapiens.”, a spus Elke Zeller, Ph.D. student de la Centrul IBS pentru Fizica Climei de la Universitatea Națională Pusan, Coreea de Sud, și autorul principal al studiului.
Analizând în continuare caracteristicile preferate de peisaj, oamenii de știință au descoperit o grupare semnificativă de locuri de ocupare umană timpurie în regiuni cu o diversitate crescută a biomului.
„Acest lucru dovedește că strămoșii noștri umani aveau o atracție deosebită pentru peisajele de tip mozaic, cu o mare varietate de resurse vegetale și animale în imediata apropiere”, a spus prof. Axel Timmermann, coautor al studiului și director al Centrului IBS pentru Climă.
Fizica în Coreea de Sud. Rezultatele indică faptul că diversitatea ecosistemelor a jucat un rol cheie în evoluția umană.
Autorii au demonstrat această preferință pentru peisajele mozaic pentru prima dată la scară continentală și propun o nouă ipoteză de selecție a diversității: speciile Homo și H. sapiens, în special, erau echipate în mod unic pentru a exploata biomi eterogene.
„Analiza noastră arată importanța crucială a peisajului și a diversității plantelor ca element selectiv pentru oameni și ca potențial motor pentru dezvoltările socio-culturale”, adaugă Elke Zeller.
Elucidând modul în care schimbările vegetației au modelat susținerea umană, noul studiu Science oferă o viziune fără precedent asupra preistoriei umane și a strategiilor de supraviețuire.
Material oferit Science Daily de la Institutul pentru Științe de Bază
Foto burstshopify Dakota Monk
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu