Strămoșii noștri europeni au mâncat alge marine și plante de apă dulce

Pentru mulți oameni, algele marine dețin o reputație de super-aliment, vestite pentru beneficiile sale pentru sănătate și durabilitate.
Se pare că strămoșii noștri europeni au știut acest lucru și au consumat planta bogată în nutrienți de mii de ani.
Cercetătorii spun că au găsit dovezi arheologice „definitive” că algele marine și alte plante locale de apă dulce au fost consumate în mezolitic, prin tranziția neoliticului către agricultură și în Evul Mediu timpuriu, sugerând că aceste resurse, consumate acum rar în Europa, au devenit doar marginale mult mai recent.
Studiul, publicat în Nature Communications, dezvăluie că, în timp ce resursele acvatice au fost exploatate, dovezile arheologice pentru alge marine sunt rareori înregistrate și sunt aproape întotdeauna luate în considerare în ceea ce privește utilizările necomestibile, cum ar fi combustibilul, ambalajele alimentare sau îngrășămintele.
Echipa, condusă de arheologi de la universitățile din Glasgow și York (Marea Britanie), a examinat biomarkeri extrași din calculul dentar de la 74 de indivizi din 28 de situri arheologice din Europa, din nordul Scoției până în sudul Spaniei, ceea ce a dezvăluit „dovezi directe pentru consumul pe scară largă de alge marine, acvatice și plante de apă dulce”.
Coautor al lucrării, Dr. Stephen Buckley, de la Departamentul de Arheologie de la Universitatea din York, a declarat:
„Dovezile biomoleculare din acest studiu sunt cu peste trei mii de ani mai vechi decât dovezile istorice din Orientul Îndepărtat.
Acest lucru sugerează cu tărie că beneficiile nutriționale de alge marine au fost suficient de bine înțelese de către aceste populații antice încât și-au menținut legătura alimentară cu marea.”
Material realizat pentru Science Daily de Universitatea din York
Foto parteneri burst shopify, Cindy Malette
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu